IZ DAVNE 1990.

MILOŠEVIĆ JE BIO MENTALNO BOLESTAN? Pojavio se tajni dokument u kojem stoji da je bolovao od šizofrenije

Slobodan Milošević navodno je bolovao od šizofrenije i dijabetesa, objavio je bivši premijer i savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković.

Živković je kao dokaz ponudio tajni dokument iz 1990.

‘Uvidom u medicinsku dokumentaciju i izviđajnim radnjama koje su proveli radnici RSUP Srbije utvrđeno je da drug Milošević boluje od više bolesti, od kojih su dvije najprisutnije: pshichonis schiophienica 295 (shizofrenija) i diabetes urlitus 250.9 (dijabetes). Liječnici zdravstveno stanje druga Miloševića ocjenjuju kao dosta teško, a radnu sposobnost kao bitno smanjenu’, piše u dokumenztu koji je potpisao tadašnji sekretar Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova Radmilo Bogdanović.

Živković je objavio kopiju, a ista je Bogdanovićev odgovor na zahtjev Borislava Jovića, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ, u kojem ga obavještava o podacima iz medicinske dokumentacije ‘druga Miloševića, predsjednika Predsjedništva SR Srbije’, piše Radio Sarajevo.

Joviću je dodatno istaknuto kako mu kabinet Radmila Bogdanovića dostavlja i medicinsku dokumentaciju i službene bilješke.

Spominje se i ‘problematična’ Miloševićeva supruga

U dopisu se spominje i Miloševićeva supruga Mira Marković, i to kao problematična za tadašnji politički sustav.

Živković vjeruje u autentičnost dokumenta jer mu je dostavljen od povjerljivog izvora, rekao je Živković za Kurir.

‘Dobio sam ga od čovjeka iz redova SPS-a, koji je bio među onima koji su 2000. godine imali zadatak da isprazne arhive. Sve što je dosad došlo iz tog izvora pokazalo se točnim. Nemam razloga za sumnju u vjerodostojnost. Zašto bi sada bilo tko imao motiv da izmišlja dopisivanje između Jovića i Bogdanovića o Miloševiću. Ne očekujem da Jović potvrdi istinitost prepiske i prizna da je tražio uvid u zdravstveni karton Miloševića’, objasnio je.

Na pitanje zašto baš sada objavljuje taj dokument, Živković je dogovorio kako to samo ide u prilog njegove stranke (Nova stranka) da svi kandidati za zastupnike i javne dužnosnike moraju proći zdravstvene preglede, uključujući i procjenu njihovog mentalnog zdravlja.

‘Evo vam dokaza da nam je državu vodio šizofrenik’, zaključio je Živković.

Je li dokument autentičan?

Jović je pak za Kurir kazao kako dokument nije autentičan.

‘Nikad nisma niti tražio takvo nešto. Meni ovakav niti sličan dopis nije stigao. Šokiran sam što se izmišljaju takve stvari. Ne znam je li Milošević tražio podatke o mom zdravlju, ali ja o njegovom sigurno nisam’, rekao je Jović.

Čovjek koji je navodno potpisao dokument, Radmilo Bogdanović, umro je prije dvije godine. Samo godinu dana nakon ovog dopisa smijenjen je s mjesta ministra, piše Kurir.

Povratak na Net.hr