'MALI DUBROVNIK'

MILOŠEVIĆ GA PREDAO TUĐMANU: Mjesto koje Dubrovčani žele kao spavaonicu za sezonce postaje turistički raj

U Dubrovniku i na dubrovačkom području ugostitelji muku muče sa sezonskim radnicima kojih im, kako smo ovih dana pisali, nedostaje čak 1800 iako se turistička sezona već zahuktala.

Jedan od razloga zbog kojeg sezonci izbjegavaju raditi u Dubrovniku jest skupi smještaj – i do 200 eura mjesečno – u većinom neadekvatnim prostorima gdje ih i po šestero spava u jednoj sobi.

Šest kilometara od središta Dubrovnika

Problema sa smještajem sezonaca svjesni su i gradski oci, pa je novoizabrani gradonačelnik Dubrovnika, HDZ-ovac Mato Franković, išao u obližnju Ivanicu u susjednoj Bosni i Hercegovini ne bi li ondje dogovorio smještaj za sezonce koji je tamo mnogo jeftiniji nego u Dubrovniku.

A o Ivanici se, izvan tog kraja ne zna previše. Riječ je o mjestu sa svega 139 stanovnika koje pripada općini Ravno u Federaciji BiH, smještenom na samoj granici s Hrvatskom i udaljenom samo šest kilometara od središta Dubrovnika. Iz Ivanice se pruža predivan pogled na Župu Dubrovačku, a zbog svog je položaja iznad Dubrovnika i na tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore u posljednje vrijeme postalo turistički raj.

Nekad su putnici namjernici ovo mjesto zvali zračnom banjom i “malim Dubrovnikom” te “mjestom iz kaubojskih filmova”, piše sarajevski Dnevni avaz.

PROTEST U BiH: Stanovnici Ivanice blokirali granični prijelaz prema Dubrovniku

Milošević rekao Tuđmanu: Eto vam Ivanice!

Turistički potencijal Ivanice prepoznali su, piše dalje Dnevni avaz, svi osim političkog establišmenta BiH i Hrvatske jer je na silu postavljena granica nakon rata nelogično razdvojila jednu cjelinu. Za političke prvake u Sarajevu Ivanica je slijepo crijevo, a Hrvatskoj ne znači ništa osim – kako se sada vidi – kao spavaonica za dubrovačke ‘sezonce’.

Prije rata Ivanica je pripadala 20 kilometara udaljenom Trebinju, a Daytonskim je sporazumom nakon rata pripala 80 kilometara udaljenoj općini Ravno. Mještani Ivanice kažu da je to bila politička trgovina Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića u kojoj hrvatski predsjednik nije želio omogućiti Srbima da imaju Dubrovnik “na dlanu” pa je Milošević pristao i navodno rekao: “Eto vam Ivanica’.

Danas je to mjesto, iz kojeg se pruža predivan pogled na more, postalo veliko gradilište. Uz već postojeće, užurbano se grade nove velike kuće i luksuzne vile s bazenima koje kupuju čak i stranci.

“Englezi i Nijemci će sve pokupovati”

“Počela je masovna gradnja. Sad imamo susjede Engleze, Nijemce…Oni će sve pokupovati, naši neka gledaju odakle se vedri “, govori za Dnevni avaz Ante, koji je u Ivanici sagradio dvije kuće.

“Ivanica je nekad bila mjesto gdje su imućniji Jugoslaveni imali vikendice. Poznata je ne samo po blizini Dubrovnika nego i po joniziranom zraku. Nekad je tu bila bolnica za ljude s problemima dišnih organa, kao zračna banja. U ratu je ovaj kraj dosta stradao, sve vojske su prošle kroz Ivanicu, svaka vojska je nešto srušila. Bila je kompletno srušena”, govori Mubina van Veen Isović koja je ondje otvorila agenciju za promet nekretninama.

U Ivanici je projektom predviđena gradnja čak 270 vila s bazenima. Tereni veličine 500 do 1000 četvornih metara već su gotovo prodani po cijenama od 30 do 60 eura po kvadratu. Čak je ideja bila da se Ivanica poveže žičarom s dubrovačkom rivijerom. Mještani pak kažu da im dolazi sve više turista te da su im Dubrovčani redovne mušterije.

Povratak na Net.hr