Zabrinjavajuće otkriće

MILIJARDERKA KOJA ISKORIŠTAVA DJECU: Na njenim plantažama duhana rade djeca od 10 godina

Na plantažama duhana u Africi, čija je vlasnica najmlađa milijarderka na svijetu 19-godišnja Alexandra Andresen, dobar udio radnika čine djeca od svega 10 godina.

Kako piše DailyMail, na plantaži mlade Norvežanke čije se bogatstvo procjenjuje na 1,2 milijarde američkih dolara, u Malaviji i Zimbabveu iskorištava se dječja radna snaga. Iz firme su komentirali i potvrdili ove napise. “Što možemo učiniti,” rekao je kratko glasnogovornik tvrtke.

AEG galla 2014. Best achievement of the year.

A post shared by Alexandra (@alexandraandresen) on

Na Forbesovoj listi

Firmu je davne 1849. osnovao jedan od Alexandrinih predaka, a 2007. njen otac je prebacio vlasničke udjele na nju i sestru Katharinu. Sestre iz Norveške prvi su se put našle na Forbesovoj listi najbogatijih, obzirom da su obje starije od 17 godina pa su morale prijaviti povrat poreza, što pak znači da su informacije o njihovom osobnom bogatstvu postale javno dostupne.

AN AFRICAN CHILD

‘Svjesni smo, ali ne možemo ništa’

Tvrtka je bila u središtu skandala još 2001, kada je otkriveno da je 20 do 30 posto duhana firme došlo iz nasada u Malaviju i Zimbabveu koje koriste radnike mlađe od 10 godina.

Vodeća norveška organizacija protiv pušenja tada je tražila bojkot duhanskog diva, a političari su zahtijevali novi Etički kodeks kako bi se spriječilo iskorištavanja djece od strane norveške tvrtke.
Kada su novinari o svemu za komentar pitali Andresena koji je u to vrijeme mogao iskoristiti svoj utjecaj da stane na kraj dječjeg rada na duhanske plantažama, on je bio nedostupan za komentar.

Glasnogovornik tvrtke tada je potvrdio da je “svjestan da su djeca radila na ovim plantažama”, ali je rekao da se to jednostavno ni na koji način nije moglo zaustaviti.
“Protivimo se dječjem radu. Distanciramo se od dječjeg rada i pokušavamo to kontrolirati”, rekao je on. “U principu možemo se suprotstaviti dječjeg rada. Ali što možemo baš konkretno po tom pitanju učiniti? “govorio je tada glasnogovornik.

Kampanja za zabranu duhanskih proizvoda

Dr. Karl Erik Lund, znanstveni direktor u Odjelu za alkohol, droge i duhan istraživačkog Instituta za javno zdravstvo Norveškoj, rekao je: “Andreseni su bogati i zato što je njihova tvrtka odgovorna za patnju te djece.”
U razgovoru za MailOnline ispričao je kako je norveška vlada pokušala uvesti zakone protiv pušenja, iz Andresenove firme su tu kampanju odmah pokušali blokirati pravnim sredstvima.

Glasnogovornik gospodina Andresen kaže: “Duhan je bio i jest pravno dopušten proizvod. Tvrtka tvrdi za svoje poslovanje kao i  što to rade i druge tvrtke koje žele boljitak vlastitog poslovanja.”

Bavi se dresurom konja

Working on our piaffe. Starting to see some real improvement!

A post shared by Alexandra (@alexandraandresen) on

Alexandrina velika strast su i konji koje dresira pa je njezin Instagram profil pun slika na kojima su u glavnoj ulozi upravo konji.

Na profilu starije sestre, 20-godišnje Katharine Andresen, vidi se da je ljubiteljica snobovskog načina života, pa se često fotografia na mondenim destinacijama kao što je New York, Sydney, Australija, Tajland. jahte, zabavi na bazenima, a sve je naravno popraćeno skupocjenom brendiranom garderobom, automobilima….

Prodali firmu iz ‘etičkih razloga’

2005. godine, Johan Andresen, otac mladih milijarderki , koji je i sam 2012. prestao pušiti, prodao je preostali udio duhanske tvrtke, pozivajući se na “etičke razloge”. Prodajom je zaradio čak 500 milijuna američkih dolara. Tada je govorio kako bi želio transformirati tvrtku, a novac koji je zaradio uložio je u nekretnine. Ipak, po mišljenju javnosti, razlog za prodaju je bio nešto drugo, moguća kriza poslovanja, a ne “etički razlozi.”

Dr. Lund, stručnjak u norveškoj duhanskoj industriji, rekao je: “Lako je reći da prodajete firmu iz etičkih razloga, ali ako ste uzeli pritom 500 milijuna dolara, tu bi moglo biti drugih razloga.”
“On nije dao 500 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe. Mislim da je objašnjenje da je razlog prodaje etičke prirode bio samo kozmetički,” tvrdi Lund.

915224

Zalažu se za jednakost u firmama

Danas Ferd holding je tvrtka s više od 10 ‘etičkih’ tvrtki u svom portfelju. Zapošljavaju bivše zatvorenike i ovisnike, i trude se da promiču nacionalnu i spolnu različitos u svojim tvrtkama.
Ipak, ova spoznaja, o djeci na plantažama, baca sjenu na cijelu tu priču o jednakosti i pravednosti za sve obzirom da se iskorištavaju oni najranjiviji i najbespomoćniji.

ONA JE NAJMLAĐA MILIJARDERKA NA SVIJETU: Ima samo 19 godina, a već je na Forbesovoj listi

Povratak na Net.hr