OPALIO PO ORBANA

MILIJARDER SOROS NAPAO MAĐARSKU VLADU: ‘Lažete, cilj vam je stvoriti lažnog vanjskog neprijatelja’

Američki investitor George Soros u ponedjeljak je osudio kampanju mađarske vlade protiv njega kao “iskrivljenu i lažnu” te rekao da joj je svrha stvoriti lažnog vanjskog neprijatelja.

Soros, 86, mađarski je Židov koji je zbog dugotrajne potpore liberalima i vrijednostima otvorenog društva u istočnoj Europi u sukobu s desničarskim nacionalistima, pogotovo s vladom mađarskoga premijera Viktora Orbana.

Orban, koji će se suočiti s izborima u travnju 2018. prošli je mjesec svojim glasačima izrekao sedam tvrdnji što ih je pripisao Sorosu. U jednoj od njih Soros navodno poziva Europsku uniju da smjesti milijun izbjeglica na godinu i da svakome plati tisuću eura.

SENZACIJA IZ SLOVENIJE: Kontroverzni milijarder George Soros navodno je zainteresiran za kupnju Mercatora

“Izjave … sadrže iskrivljenja i potpune laži koje namjerno dezinformiraju Mađare u vezi sa Sorosevim stajalištima o migrantima i izbjeglicama”, stoji u izjavi koju je objavio Sorosev fond Otvoreno društvo.

“Mađarski zdravstveni i obrazovni sustav u velikim su problemima, a korupcija u zemlji je uzela maha. Sadašnja vlada želi skrenuti pažnju građana s tih problema, zato nastoji stvoriti vanjskog neprijatelja. Vlada je u tu svrhu izabrala Georga Sorosa”, navodi se u izvješću.

GEORGE SOROS POSTAO JEDAN OD NAJVEĆIH DONATORA U POVIJESTI: Otkriveno koliko je uplatio za ‘demokraciju’

Rečeno je da je svaka od sedam izjava iskrivljena i lažna te se u izvješću pobijaju jedna za drugom. Navodi se da je Soros predložio godišnji prihvat 300.000 u EU samo dok jača kontrola granica EU te da se migranti unutar EU dobrovoljno premještaju a ne obvezno kao što to tvrdi Budimpešta.

Također se napominje da Soros nije predložio isplate migrantima, već subvencije EU-a zemljama članicama kako bi se lakše nosile s problemom migracija.

MAĐARSKA VLADAJUĆA STRANKA: ‘Pokazat ćemo Sorosev plan – dovest će milijune migranata u Europu’

U izbornoj kampanji Orbanova stranka Fidesz postavila je niz plakata kojima se Mađari upozoravaju: “Nemojte dopustiti Sorosu da se zadnji smije” uz crnobijelu fotografiju nasmijanog Sorosa.  Na ponekom plakatu moglo se pročitati i  ‘smrdljivi židov’, dodatno našarano.

Mađarska vlada opovrgnula je da su plakati antisemitski i ponovno ih je iskoristila u jesen u promociji “nacionalnih konzultacija” s glasačima.

Povratak na Net.hr