MEGAPROJEKT

MICROSOFT I FACEBOOK POSTAVILI GIGANTSKI KABEL NA DNO PACIFIKA: Podaci između Amerike i Europe prenosit će se nenormalnom brzinom

Završeno je postavljanje novog kabela za brzi prijenos podataka ispod Atlantskog oceana. Kabel nazvan Marea od sada će podatke prenositi 16 milijuna puta brže od prosječne kućne internet konekcije.

Marea je naziv novog kabela, zajedničkog projekta kompanija Microsoft, Facebook i globalne telekomunikacijske kompanije Telxius, a čiji je cilj brzi prijenos podataka između SAD-a i Europe.

Kabel Marea, što na španjolskom znači plima, može prenositi 160 terabita podataka u sekundi što je ekvivalent emitiranju uživo 71 milijuna videa u HD rezoluciji te 16 milijuna puta brže od prosječne kućne internetske konekcije.

Kabel je dug 6 600 kilometara, a najdublja točka na kojoj leži iznosi nešto više od pet kilometara ispod površine. Proteže se od obala Virginia Beacha u američkoj saveznoj državi Virginia sve do Bilbaa u Španjolskoj, a između ostalog će omogućiti proširenje cloud kapaciteta zbog velikog rasta potražnje. Marea će veći protok podataka donijeti i području Afrike i Bliskog istoka.

Izgradnja ovog kabela trajala je godinu dana, a kabel u potpunosti biti operativan sljedeće godine. Ispod svjetskih oceana trenutno leži više od 420 različitih komunikacijskih kabela, uključujući optičke kabele za internet, piše The Verge.

Marea se proteže na ruti na kojoj se nalazi većina postojećih transatlantskih kabela. Zbog toga, Microsoft tvrdi da će kabel osigurati više podataka onima koji žive u SAD-u i Europi, a kojima prijete prirodne katastrofe ili drugi veliki događaji, koji mogu uzrokovati poremećaje veza poput onih zabilježenih tijekom uragana.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr