NOVO ZAKLJUČAVANJE

BILD OBJAVIO: MERKEL JE ODLUČILA – NJEMAČKA JE OD PONEDJELJKA U LOCKDOWNU: ‘Moramo djelovati odmah!’

Spominje se da bi tijekom lockdowna u Njemačkoj radile samo škole i vrtići

Njemački tabloid Bild objavio je danas poslijepodne da će Njemačka od ponedjeljka ponovno ići u “lockdown”. Iako to još nije službeno potvrđeno, odluka je navodno donesena na sastanku kancelarke Angele Merkel s ministrima i premijerima saveznih pokrajina.

“Moramo zaustaviti val zaraze. Moramo odmah djelovati”, kazala je Merkel kako prenosi Bild.

Lockdown u cijeloj zemlji do kraja studenoga

Prethodno je ministar financija Olaf Scholz izjavio kako Vlada “duboko grabi u poreznu vreću kako bi ublažila posljedice lockdowna za tvrtke”.

Merkel bi, kako se doznaje, uvela lockdown u cijeloj Njemačkoj do konca studenoga, a o tome će više govoriti sutra pred zastupnicima u Bundestagu. Spominje se da bi tijekom “lockdowna” radile samo škole i vrtići.

Cilj je maksimalno smanjenje broja socijalnih kontakata a mjere se, kako javljaju mediji u srijedu, odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu.

Od ponedjeljka bi tako bilo moguće javno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstava, javljaju njemački mediji pozivajući se na sudionike sastanka njemačke vlade i premijera saveznih pokrajina, koji je počeo u srijedu oko 13 sati i još je uvijek u tijeku. Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste, uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi treba trajati čitav studeni. Za publiku bi čitav studeni trebali biti zatvoreni i sportski objekti.

Predstavnici gospodarstva su prije današnjeg sastanka predstavnika vlade, na čelu s Angelom Merkel, i saveznih pokrajina, koji je zbog naglog povećanja broja novozaraženih u Njemačkoj pomaknut s petka na srijedu, pozvali vlasti da ne uvode drugi lockdown, koji uključuje zatvaranje ugostiteljskih objekata, tvrdeći da jedna trećina objekata ne bi preživjela drugo zatvaranje u ovoj godini.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier najavio je prije sastanka kako bi vlada mogla pokriti i do 75 posto gubitaka gospodarstva zbog novih mjera protiv pandemije. Prvotno je bilo planirano da nove mjere stupe na snagu 4. studenog ali je, zbog naglog porasta broja novozaraženih, ovaj datum pomaknut na 2.11. Prije je objavljeno da će se predstavnici vlade i pokrajina ponovno sastati sredinom studenoga kako bi razmotrili utječu li nove mjere na smanjenje broja novozaraženih. Središnji epidemiološki institut Robert Koch u srijedu je objavio kako je u posljednjih 24 sata zabilježeno gotovo 15.000 novozaraženih koronavirusom.

Povratak na Net.hr