Malta – mediteranska ljepotica koja ne priznaje razvod

Malta je otočna državica u središtu Mediterana. Sastoji se od nekoliko otoka, od kojih su tri naseljena – Malta, Gozo i Comino. Prirodne ljepote i more privlače turiste, a kako i ne bi kad je i nedavno istraživanje Europske agencije za zaštitu okoliša potvrdilo da Malta, uz Cipar, ima najčišće more u Europi.

Službeni jezici su engleski i malteški, koji je zapravo kombinacija sedam jezika, a najsličniji je arapskom. Zanimljivo je da Maltežani u razgovoru koriste kombinaciju malteškog i engleskog jezika, a skloni su ubaciti i pokoju talijansku frazu. Naime, na Malti jedan dio stanovnika govori i talijanski jezik koji također ima veliki značaj, jer je do 1934. bio službeni jezik ove mediteranske državice.

Malta je na neki način veliki muzej na otvorenom, jer su gotovo sve znamenitosti ove zemlje bogate povijesti pod zaštitom UNESCO-a. Sve zgrade u glavnom gradu i poznatije kuće glavnom gradu Valletti, ali i u drugim većim gradovima, imaju svoja imena.

Popajevo selo

Za Maltežane kažu da su izrazito pobožni – čak 98 posto ih se izjašnjava katolicima. U zemlji im 365 crkvi i 22 katedrale.

Zbog snažnog vjerskog uvjerenja i utjecaja Crkve, Malta je uz Filipine jedina zemlja u kojoj zakonski ne postoji razvod.

U srcu Malte su se snimali filmovi o mornaru Popaju. Danas je Popajevo selo i njegovih dvadesetak kućica, koje izgledaju baš kao i u popularnom crtiću, omiljena destinacija turista, posebno djece.

Zanimljivosti o ovoj zemlji pogledajte u našoj INFOGRAFICI.

http://file.net.hr/danas/i/swf/EU2013-karta596x500-02.swf

NAZIV ZEMLJE: Malta

OD KOJE GODINE JE ČLANICA: 2004

GLAVNI GRAD: Valletta

BROJ STANOVNIKA: 4 milijuna

PROSJEČNA PLAĆA: oko 900 eura

BDP PO GLAVI STANOVNIKA (U EURIMA): oko 14.987

EUROZONA: DA

SCHENGEN: DA

NACIONALNO JELO: aljotta (riblja juha) i fenek (zečetina kuhana u crnom vinu), timpanu (zapečeni makaroni punjeni mljevenim mesom, papreni kozji sir, pastizzi (mala delikatesa u obliku čamčića, punjena rikota sirom i jajetom umotanim u hrskavo lisnato tijesto).

NACIONALNO PIĆE: Kinnie -nacionalno osvježavajuće piće s aromom naranče i bilja, malteško pivo Cisk i malteška vina.

SLAVNI: Carmel Agius, sudac Haaškog suda koji je odlučivao u slučajevima nekih optuženika iz Hrvatske. Maltežanin je i Corto Maltese, izmišljeni lik mornara-pustolova koji je živio početkom 20. stoljeća, a kojeg je stvorio talijanski crtač stripova Hugo Pratt. Bili su omiljeni i na ovim prostorima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr