OPERACIJA 'PRAVDA'

VELIKA POLICIJSKA AKCIJA NA PODRUČJU HRVATSKE I BiH: Među uhićenima i bivši ministar unutarnjih poslova BiH!

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhitili su danas ujutro u Sarajevu ratnog ministra unutarnjih poslova Aliju Delimustafića i Jusu Škrijelja, bivšeg osobnog čuvara bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića, u okviru zajedničke akcije koju vlasti BiH provode s USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, te se u dvije države provode pretresi sa ciljem pronalaženja dokaza za djela korupcije, pranja novca i prijevara.

Kako su priopćili iz FUP-a, akcija se planira više mjeseci nakon opsežne istrage Državnog odvjetništva Županije Sarajevo i hrvatskog USKOK-a.

“Nakon višemjesečne istrage Državnog odvjetništva Županije Sarajevo, u tijeku je realizacija akcije kodnog naziva ‘Pravda’, a samim tim je u tijeku i uhićenje više osoba. U tijeku su pretresi na 60 lokacija na području Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Hrvatske”, rekla je glasnogovornica Državnog odvjetništva Županije Sarajevo Azra Bavčić.

Objasnila je da je riječ o kaznenim djelima organiziranog kriminala, zloporabe položaja, povrede zakona do kojih je došlo u sudstvu, pranja novca i prijevara.

U toj akciji uhićeni su ratni ministar unutarnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Alija Delimustafić i Juso Škrijelja, bivši osobni čuvar ratnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

Prema navodima glasnogovornice, istodobno se na području Hrvatske provode pretresi na 20 lokacija u kojima sudjeluju službenici USKOK-A i MUP-a RH, koji su radili na istrazi u koordinaciji s Državnim odvjetništvom Županije Sarajevo.

Mediji u BiH nagađaju kako su Delimustafić i Škrijelj uhićeni zbog više prijevara u poslovima trgovine nekretninama čime su stekli višemilijunsku korist.

U akciji su vlastima BiH pomagali i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, te ministarstava unutarnjih poslova Republike Srpske, Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije.

Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić Hini je izjavio da USKOK i Policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u akciji postupaju po zamolnicama za međunarodnu pravnu pomoć kantonalnog tužiteljstva Sarajevo.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr