Suđenje pri kraju

MASAKR U COLORADU: Ubojici s Batmanove premijere prijeti smrtna kazna

James Holmes (27) ubojica koji je prije tri godine u Coloradu pobio 12 i ranio 70 osoba na ponoćnoj premijeri filma Batman u Aurori, u predgrađu Denvera, proglašen je krivim po svih 165 točaka optužnice.

Nakon što je proglašen krivim, porota će odlučiti hoće li Holmes ostati doživotno u zatvoru ili će da osuditi na smrtnu kaznu. Suđenje je trajalo tri mjeseca tijekom kojih je ispitano stotine svjedoka te iznesene stotine dokaza protiv Holmesa.

‘Ima šizofreniju i čuje glasove’

Obrana je tvrdila da je Holmes bio neuračunljiv u vrijeme ubojstva i da boluje od šizofrenije. Tvrdio je da čuje glasove te da su mu oni rekli da počini ubojstva. Holmes nije pokazao nikakve vidljive reakcije sjedeći s rukama u džepovima pokraj branitelja po službenoj dužnosti.

“Odahnula sam. Ovo je završetak”, kazala je Jansen Young čiji je 26-godišnji partner Jonathan Blunk ubijen u pucnjavi. Ona je kazala kako se nada da će dobiti smrtnu kaznu.

U ponedjeljak je treća godišnjica masakra a u srijedu porota se vraća u sudnicu kako bi odlučila hoće li ga osuditi na smrtnu kaznu ili na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje. Tužitelji će kao svjedoke pozvati preživjele i obitelji žrtava, od kojih su neki već pozvali na smrtnu kaznu.

Vrlo inteligentna osoba koja je znala što radi

Tužitelj George Brauchler kazao je kako je Holmes bio vrlo inteligentna osoba koja je mrzila ljude i da njegove temeljite pripreme za napad pokazuju da je znao što čini i da je znao da je to pogrešno. Iznijeli su dokaze o sustavnim nabavkama oružja i proučavanju uputa za postavljanje bombi.

Holmes je postavio bombu u svom stanu i pojačao glazbu nadajući se da će netko otvoriti vrata stana i izazvati smrtonosnu eksploziju koja bi odvukla policiju od kina. Policijski pirotehničari uspjeli su demontirati bombu.

Imao slušalice na ušima da ne čuje krikove žrtava

Tijekom suđenja redali su se svjedoci koji su opisivali kako su se 20. srpnja 2012. pokušavali sakriti iza plastičnih stolaca od metaka i kako su preko tijela svojih najbližih pokušavali pobjeći iz kina.

Holmes je ubacio u kino suzavac i potom počeo pucati po posjetiteljima poluatuomatskim oružjem, sačmaricom i pištoljima a na glavi je imao slušalice i slušao je tehnoglazbu kako ne bi čuo krike žrtava. Na glavi je imao i kacigu, gas masku te je stavio neprobojni prsluk.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr