PLAĆANJE KRVARINE

MAROKANAC KOJI JE UBIO MIGRANTA U BIH ŠOKIRAO NA ROČIŠTU: Sutkinju pitao ‘može li njegova rodbina platiti mrtvu glavu’

Plaćanje naknade obitelji za ubijenu osobu, odnosno plaćanje ‘krvarine’, uobičajeno je u državi osumnjičenog Marokanca

Khalid Amrawi (20), Marokanac osumnjičen za ubojstvo migranta na Ilidži danas na početku sjednice na Kantonalnom sudu u Sarajevu na kojoj je razmatran prijedlog za određivanje pritvora, odmah je sutkinji postavio jedno pitanje koje se ne može čuti na sudovima ovih prostora.

Uz pomoć prevoditeljice Marokanac je upitao može li on pozvati svoju rodbinu kako b platili mrtvu glavu i da se tako postupak završi, prenosi Avaz. Plaćanje naknade obitelji za ubijenu osobu, odnosno plaćanje “krvarine”, uobičajeno je u njegovoj državi. Sutkinja Indira Jahić objasnila je 20-godišnjaku da to zakoni BiH ne predviđaju. Nakon toga je ročište počelo.

Marokanac govori da ga je ubijeni migrant htio silovati

Amrawi je u sudnicu doveden u pratnji sudske policije. Tijekom prve komunikacije s prevoditeljicom koja mu je pokušala objasniti za što je optužen, Marokanac je počeo plakati. Njegov odvjetnik Omar Mehmedbašić pokušao ga je razvedriti. Tužiteljica je objasnila razloge zbog kojih je realno očekivati da će osumnjičeni pobjeći ako mu se ne odredi pritvor od mjesec dana.

I sam optuženi naveo je da se ne nalazi u migrantskom centru “Ušivak” s ostalim migrantima nego da se smjestio u napuštenu kuću u naselju Otoka, navodi Avaz. Njegov odvjetnik protivi se prijedlogu pritvora i govori da je njegov klijent reagirao u samoobrani.

“Kao što ste čuli na Sudu dan ranije od svjedoka, oštećeni ga je prvi udario , bio je mnogo krupniji od njega, te da nije bilo drugog načina da se odbrani. Čuli ste da ga je oštećeni više puta pokušao silovati. Moj klijent je ranije rekao da ima namjeru uzimanja azila, ali nije imao pravnu pomoć da mu se objasni u kojem roku mora podnijeti zahtjev. Smatram da je to dovoljno da se on vrati u ‘Ušivak'”, rekao je Marokančev odvjetnik Mehmedbašić.

Rješenje o pritvoru će sutkinja donijeti naknadno.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr