STIGLA I U EUROPU

‘MAMA, MAMA, PROBUDI SE’: Objavljena jeziva snimka predoziranja drogom koja je 50 puta jača od heroina

Šokantna snimka dvogodišnje djevojčice koja pokušava probuditi svoju predoziranu majku prikazuje tek jednu u nizu smrti zbog droge koja je toliko opasna da je nazivaju ‘oružjem za masovno uništenje’.

Fentanil je 50 puta snažniji od heroina, a 100 puta od morfija. Sintetička droga, najpoznatija po tome što je ubila pjevača Princea, toliko je snažna da se u svibnju predozirao policajac koji ju je samo dotaknuo. Pretraživao je vozilo dilera, koristeći rukavice i zaštitnu masku, no kada je došao u postaju, kolega mu je rekao da ima bijelog praha na uniformi. Policajac je mahinalno otresao prah i u roku od nekoliko minuta kolabirao.

OČAJNA MAJKA OBJAVILA POTRESNU FOTOGRAFIJU: ‘Moj sin je napravio pogrešku koja ga je stajala života…’

Droga je u SAD-u postala toliki problem da je nazivaju i “oružjem masovnog uništenja”, a postaje sve veći problem i u Europi, Samo ove godine je ubila 60 ljudi u Velikoj Britaniji.

50 PUTA JAČA OD HEROINA: Nova droga je toliko opasna da policajci nose protuotrov za slučaj da ju dotaknu

Kao jeziv podsjetnik koliko je droga opasna, Sky news objavio je šokantan prizor predoziranja. Snimka prikazuje djevojčicu, između 2 i 3 godine, kako bespomoćno pokušava probuditi majku koja je pala u nesvijest nakon što se predozirala fentanilom.

Smrtonosni analgetik

50 JE PUTA JAČA OD HEROINA: Droga koja je ubila Princea namijenjena je terminalnim pacijentima

Opijat je 1960. sintetizirao belgijski farmaceut Paul Janssen. Bio je namijenjen za bolnice, kao intravenozni analgetik. Kasnije je korišten u analgeticima, prije svega onima koji su davani pacijentima na palijativnoj skrbi, a tijekom ’90-ih godina prošlog stoljeća došao je na crno tržište i počeo se koristiti kao jeftina droga.

50 PUTA SNAŽNIJA OD HEROINA: Nova droga u 12 dana ubila desetero ljudi

Danas je uglavnom zabranjen, ali na tržištu postoje dostupne kemijski srodne inačice.

Osim što je moćan, izrazito je opasan i zato što narkomani često ne znaju čime se drogiraju – dileri heroin sve više miješaju s fentanilom, ili ga čak potpuno zamijene. Narkomani ga doziraju kao i heroin što u pravilu završi kobno.

Omjer smrtonosne doze heroina i fentanila

Primjerice, u prošloj su godini samo u kanadskoj državi Alberti 272 osobe umrle od predoziranja fentanilom i srodnim spojevima. U kontinentalnoj Europi pak neslavni rekord drži inače ekonomski uspješna Estonija u kojoj na milijun stanovnika dolazi gotovo dvije stotine smrtonosnih predoziranja. U Americi DEA pokušava locirati odakle stižu tablete. Vjeruje se da su sastojci uvezeni iz Kine, a tablete proizvedene u Meksiku i kasnije prokrijumčarene u Kaliforniju.

Povratak na Net.hr