Nema kaznenog djela

MALEZIJSKI TUŽITELJI: 681 milijun dolara na računu premijera je zakonit saudijski dar

Malezijsko državno odvjetništvo objavilo je u utorak da je 681 milijun dolara koji su prebačeni na privatni račun malezijskog premijera Najiba Razaka dar saudijske kraljevske obitelji i da se ne radi o korupciji ili kaznenom djelu.

Umiješanost saudijske kraljevske obitelji u slučaj neočekivani je preokret u skandalu oko tajanstvenog transfera sredstava i problema posrnulog državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB), čijim savjetodavnim odborom predsjeda Najib.

“Rezultati istrage pokazuju da se ne radi o podmićivanju ili pronevjeri”, kazao je glavni državni odvjetnik Mohamed Apandi Ali na na brzinu sazvanoj konferenciji za novinare na kojoj je objavljeno da je Najib vratio saudijskoj kraljevskoj obitelji 620 milijuna dolara zbog toga što nisu potrošeni.

Pokrenute tri istrage

“Razlog za donaciju premijeru Najibu nije ponuđen, to je između njega i saudijske obitelji”, dodao je Apandi.

Kazao je kako Najib nije počinio nikakvo kazneno djelo prema tri istrage koje je potaknula malezijska agencija za borbu protiv korupcije i da se neće poduzimati više nikakvi drugi koraci.

NOVA VOJNA ALIJANSA: Saudijska Arabija okuplja 34 države u borbu protiv terorizma

Malezijsko antikorupcijsko povjerenstvo (MACC) kazalo je ranije kako se radi o političkoj donaciji neidentificiranog bliskoistočnog darovatelja.

Državni odvjetnik kazao je kako će MACC-u preporučiiti obustavljanje sve tri istrage.

Najib, kojega mjesecima pozivaju oporbeni vođe i ugledne javne osobe da podnese ostavku, tvrdio je da nije učinio ništa loše i da novac nije uzeo za osobne potrebe.

Povratak na Net.hr