'PRAVDA? SRAMOTA'

MAJKA UBIJENOG DAVIDA PORUČILA BANJALUČKOM SUDU: ‘Tražite ubojice mog sina, a ne sudite meni’

Majka Davida Dragičevića morala je danas doći na sud u Banjoj Luci jer ju je policija prijavila zbog sudjelovanja na prosvjedima čiji je cilj bio potaknuti pravosuđe da ubrza istragu Davidove smrti

Suzana Radanović, majka mladića Davida Dragičevića koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci u ožujku 2018., morala se u ponedjeljak pojaviti pred sudom u tom gradu jer ju je policija prijavila zbog sudjelovanja na prosvjedima čiji je cilj bio potaknuti pravosuđe da ubrza istragu i utvrdi tko je odgovoran za Davidovu smrt.

Osnovni sud u Banjoj Luci naložio je Radanović da se pojavi na ročištu zakazanom nakon što ju je policija prijavila za kršenje odredbi zakona o javnom redu i miru odnosno za “nepostupanje po policijskoj zapovijedi”,  kada je 25. prosinca prošle godine održan veliki prosvjedni skup na kojemu je tisuće ljudi tražilo da se utvrde sve činjenice vezane za Davidovu smrt te pronađu i kazne oni koji su za to odgovorni.

Stajala pred kordonom naoružanih policajaca

Suzana Radanović tada je s fotografijom svog sina stajala na središnjem gradskom trgu pred kordonom teško naoružanih policajaca i ponavljala kako traži istinu o smrti svog sina.

Nakon toga je zaradila kaznenu prijavu zbog koje je i pozvana pred sud, no prvo je ročište prekinuto jer je odvjetnik zatražio izuzeće policajca koji je trebao svjedočiti protiv Radanović. Kazao je kako sumnja u njegovu nepristranost jer je bio izravnim sudionikom naguravanja s drugim prosvjednicima pa je u jednom trenutku posegnuo i za pištoljem kako bi na njih pucao.

U sudnicu ušla noseći istu fotografiju

Suzana Radanović, koja živi u Austriji, odazvala se pozivu i stigla u Banju Luku, a novinarima je kazala kako joj nije jasno zbog čega su je uopće zvali istaknuvši kako je u sudnicu ušla ponovo noseći istu fotografiju svog sina koju je imala u rukama i u prosincu prošle godine.

“Izdržavam dvoje djece, treće ste mi ubili. Tražite ubojice, a ne sudite majci”, bila je poruka Suzane Radanović pravosudnim tijelima. Dodala je i kako nije sigurna da će uopće više dolaziti u Banju Luku na sudska ročišta.

Članovi neformalne skupine “Pravda za Davida” zajedno su sa Suzanom Radanović jutros došli ispred suda kako bi dali podršku, kako su naveli, majci ubijenog mladića. Na transparentima im je pisalo “Zaštitite nas” i “Pravda? Sramota!”, piše RTV BN.

Neriješeni slučaj ubojstva

Istraga o smrti Davida Dragičevića, koju Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci tretira kao slučaj ubojstva, vodi se već godinu i pol, no do sada nije dala nikakve rezutate. Davidovi roditelji Suzana i Davor tvrde kako je u smrt njihova sina umiješana i lokalna policija koja slučaj pokušava zataškati pa se stoga istraga ovako rasteže.

U znak prosvjeda i posmrtne ostatke svog sina ekshumirali su s groblja u Banjoj Luci i ponovo ih pokopali u Austriji. Traže da istragu preduzme Tužiteljstvo BiH kao u slučaju Dženana Memića, mladića koji je smrtno stradao u Sarajevu 2016., a sarajevsko županijsko tužiteljstvo godinama nije bilo u stanju razrješiti taj slučaj pa ga je prije dva mjeseca preuzelo državno pravosuđe.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr