VELIKA KRIZA

MADRID PREUZEO VLAST U KATALONIJI, NA ULICE BARCELONE IZAŠLO ČAK POLA MILIJUNA LJUDI: ‘Ne prihvaćamo odluke vlade, ovo je državni udar!’

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio je večeras da Katalonija neće prihvatiti plan vlade u Madridu o ukidanju autonomije, ali nije predložio jednostrano proglašenje neovisnosti te regije. Katalonska vlada nazvala je “totalitarizmom” pokušaj njenog micanja i raspisivanje izbora koje je u subotu najavio španjolski premijer Mariano Rajoy dok su španjolske stranke koje će  glasati u parlamentu za te mjere rekle kako su one “obveza” u obrani ustava i cjelovitosti Španjolske.

Španjolska vlada je u subotu poslala u parlament prijedlog mjera koje uključuju micanje katalonskih dužnosnika čije bi poslove preuzela ministarstva do raspisivanja izvanrednih izbora u roku od šest mjeseci.

Zahtjev za raspuštanjem regionalne vlade Katalonije je “izravan udar na demokraciju”, rekao je Puigdemont u televizijskom obraćanju.

Narod Katalonije ne može prihvatiti “nezakonite” mjere španjolske vlade, dodao je i potez Madrida nazvao “najgorim napadom na institucije i narod Katalonije od vojne diktature Francisca Franca”.

Najavio je da će sazvati hitnu sjednicu katalonskog parlamenta kako bi odgovorio na aktiviranje članka 155. španjolskog ustava koji dopušta ukidanje regionalne autonomije.

No, nije izravno predložio parlamentu da glasa o jednostranom proglašenju neovisnosti.

Katalonska ljevica (ERC), stranka koja je dio vlade Katalonije, poručila je kako su mjere aktivirane u Madridu “totalitarističke” te pozvala stanovnike na sjeveroistoku zemlje  na “obranu demokracije”.

MADRID PREUZEO VLAST U KATALONIJI, VLADA UVODI MJERE KAKVE DO SADA NISU VIĐENE U ŠPANJOLSKOJ! ‘Morali smo ovo napraviti, imamo 4 cilja…’

KATALONIJA U SIJEČNJU IDE NA PRIJEVREMENE IZBORE: Madrid će preuzeti kontrolu nad katalonskom vladom

Na ulicama Barcelone 450.000 prosvjednika

Oko 450.000 stanovnika izašlo je u subotu na ulice Barcelone protiv izvanrednih mjera kojima španjolska vlada namjerava zaustaviti otcjepljenje Katalonije i prekinuti krizu nastalu nakon referenduma o nezavosnosti prije tri tjedna.

“Sloboda”, pisalo je na transparentima koje su zrak podigle tisuće građana koračajući centrom glavnog grada Katalonije.

Povorci, nad kojom su vijorile katalonske zastave, pridružio se predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont čije bi micanje s funkcije trebao idući petak potvrditi španjolski parlament.

Predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadel nazvala je vladine mjere “državnim udarom” i “napadom na demokraciju”.

“Mariano Rajoy (španjolski premijer) je najavio državni udar s ciljem da ukloni demokratski izabranu vlast”, rekla je Forcadel u televizijskom obraćanju.

“Ovim udarcem je završena demokracija u Španjolskoj”, istaknula je Marcel Mauri, glasnogovornica organizacije Ominium Cultural koja se zalaže za odcjepljenje. “Mi smo miran narod. S represijom i nasiljem se ništa ne može postići…Živjela republika i sloboda!”.

Prosvjednici: ‘Ulice će zauvijek ostati naše’

Na čelu povorke razvučen je transparent kojim prosvjednici traže puštanje iz pritvora u Madridu dvojice vođa organizacija Omnium i Katalonske narodne skupštine. Jordi Sánchez i Jordi Cuixart optuženi su za organiziranje građana tijekom referenduma kada su tisuće ljudi mirno tijelima blokirale ulaze na birališta s kojih je policija odnosila glasačke kutije. Španjolska policija ostavila je iza sebe stotine ozlijeđenih nakon što je katalonska policija odbila intervenirati.

“Sloboda političkim zatvorenicima”, vikali su prosvjednici. Španjolski ministar unutarnjih poslova Rafael Catalá rekao je prošli tjedan da oni nisu politički zatvorenici već osobe koje su sprečavale policiju u provođenju zakona.

“Ulice će zauvijek ostati naše!”, vikale su tisuće iz centra Barcelone nakon što je Madrid odlučio preuzeti kontrolu nad upravljanjem institucijama u Kataloniji, jednoj od 17 autonomnih pokrajina.

Reakcije na Twitteru: ‘Demokatske institucije biraju stanovnici, a ne vlada’

“Protiv totalitarizma, danas više nego ikada, branimo demokraciju te civilna i politička prava”, poručio je preko Twittera potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, ujedno vođa ERC-a. Dodao je i da autonomija nije suspendirana, već da je vlada u Madridu suspendirala demokraciju.

Glasnogovornica ERC-a u katalonskom parlamentu, Marta Rovira, poručila je pak kako “demokratske institucije biraju stanovnici a ne vlada”.

“Španjolska vlada izvršila je državni udar protiv zakonski i demokratski izabrane većine”, napisala je na Twitteru.

Njihove reakcije uslijedile su nakon što je u subotu španjolska vlada u Madridu aktivirala članak 155. ustava prema kojem španjolska ministarstva namjeravaju preuzeti nadležnost poslova katalonske vlade. Španjolski premijer Mariano Rajoy poslat će u parlament na glasovanje izvanredne mjere koje bi gornji dom parlamenta trebao usvojiti idući petak 27. listopada.

U šest mjeseci bi Puigdemont bio smijenjen, a Madrid bi stekao kontrolu

Tog dana počelo bi šestomjesečno razdoblje u kojem bi predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont i njegovi suradnici bili smijenjeni a njihove dužnosti preuzele bi osobe iz španjolskih ministarstava.

Središnja vlada iz Madrida tako bi stekla kontrolu nad financijama, policijom, katalonskim javnim medijima i informatičkim službama. Katalonski parlament tijekom tog vremena ne bi smio donijeti ni jednu odluku suprotnu mjerama niti bi smio izabrati novog predsjednika.

Kada se situacija vrati u normalu trebali bi biti održani parlamentarni izbori u Kataloniji te izabrana nova tamošnja vlada.

Čitav taj proces zakonski smije trajati šest mjeseci, rekao je Rajoy, no dodao je kako je “razumno” da se on završi što je moguće prije.

Članak 155. nije korišten od kada su 1978. godine uvedeni demokracija i ustav poslije 36-godišnje vladavine generala Francisca Franca.

Rajoyeve mjere podupiru PSOE i Građani

Da će ove mjere biti odobrene u petak u parlamentu potvrdio je u subotu vođa najveće opozicijske stranke, Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE).

“Mi smo se našli pred pitanjem – poduprijeti Španjolsku ili produžiti agoniju u Kataloniji”, rekao je Pedro Sánchez, vođa PSOE-a.

“Najbolji način za obranu ustava jest zaustavljanje da se on jednostrano uruši”, dodao je.

Vladajuća Narodna stranka desnog centra i lijevi centar PSOE mijenjaju se na vlasti posljednja četiri desetljeća te su se usuglasili oko donošenja mjera.

Ove dvije stranke imaju 211 od ukupno 266 zastupnika u gornjem domu parlamenta, odnosno Senatu nadležnom za teritorijalna pitanja, gdje će se glasovati u petak.

Njima se pridružila i stranka centra Građani, osnovana u Kataloniji na valu protivljenja nezavisnosti, a danas četvrta po broju zastupnika u donjem domu parlamenta, odnosno Kongresu.

“Primjena ustava nije opcija, već obveza”, rekao je Albert Rivera, vođa Građana.

U subotu u 17 sati počeli su masovni mirni prosvjedi u Kataloniji protiv uvođenja novih mjera.

Prosvjednici traže i puštanje na slobodu dvojice čelnika katalonskih civilnih organizacija, Omnium i Katalonske nacionalne skupštine, koji se nalaze u pritvoru u Madridu pod optužbama za organiziranje referenduma o nezavisnosti i za onemogućavanje španjolskih policajaca da uđu na birališta.

Anonymusi srušili stranicu španjolskog Ustavnog suda

Aktivistička skupina Anonymous srušila je u subotu ujutro internetsku stranicu španjolskog Ustavnog suda te najavila nove akcije s ciljem “obrane slobode u Kataloniji”.

Iako se na trenutak činilo kako je stranica proradila i u 17.00 sati nije ju moguće otvoriti.

Anonymousi su 24. rujna najavili napade. Dosad su bili usmjereni na podatke španjolske nacionalne policije i španjolske vlade.

Španjolski ustavni sud bio je zabranio održavanje referenduma u Kataloniji 1. listopada obrazlažući odluku nezakonitošću referenduma. Takva izjašnjavanja su dopuštena jedino na razini čitave Španjolske ali ne i na razini njenih 17 autonomnih pokrajina.

Predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont trebao bi se navečer obratiti javnosti povodom aktviranja članka španjolskog ustava koji dosad nije bio upotrijebljen ni protiv  jedne od pokrajina.

Premijer Rajoy optužio je u subotu Puigdemonta zbog nastale situacije.

“Unatoč presudi Ustavnog suda oni su (zagovornici nezavisnosti) nastavili po svome, krenuli su organizirati referendum a posljednja točka je bila prihvaćanje rezultata u parlamentu”, rekao je Rajoy, koji je na vlasti od 2011. godine.

“Pozvali smo ga (Puigdemonta) da kaže jasno je li proglasio nezavisnost no on je to odbio. Nikada nisu htjeli dijalog već su nam nametali da prihvatimo nešto što nismo htjeli i nismo mogli prihvatiti”, dodao je.

Referendumu 1. listopada odazvalo se 2,3 milijuna od 5,3 milijuna stanovnika s pravom glasa od čega ih se 90 posto izjasnilo za uspostavu samostalne republike Katalonije.

Nakon što je katalonska policija odbila spriječiti stanovnike da glasuju intervenirale su španjolska civilna garda i španjolska nacionalna policija ostavivši iza sebe stotine ozlijeđenih građana koji su mirno tijelima blokirali ulaz na biračka mjesta.

Rajoy naglašava da nije ukinuta autonomija

Lijeva stranka Podemos, treća po brojnosti u španjolskom parlamentu, bila je kritizirala vladu zbog te intervencije a sada se obrušila i na uvođenje izvanrednih mjera.

“Šokirani smo suspendiranjem demokracije i autonomije u Kataloniji”, izjavio je u subotu Pablo Echenique, tajnik Podemosa.

Rajoy je, pak, istaknuo kako “nije ukinuta autonomija Katalonije nego se preuzima nadležnost kako bi se proveo zakon”. Uz vraćanje vladavine zakona, vraćanja situacije u normalu, a onda i organiziranja izbora naveo je i gospodarski oporavak kao cilj ovih mjera.

Španjolska se oporavlja od dugogodišnje gospodarske krize s procijenjenim gospodarskim rastom od 3,1 posto za ovu godinu. Aktualna neizvjesnost mogla bi smanjiti toliki rast BDP-a.

“Gospodarski oporavak posebno je ugrožen u Kataloniji zbog kaprica i jednostranih odluka. Podaci su zabrinjavajući, više od tisuću kompanija je od tamo prebacilo sjedišta”, istaknuo je dodavši da sadašnja situacija utječe na tamošnji turizam te na ulaganja.

Rajoya su prošli tjedan podržali čelnici EU-a te njezinih velikih zemalja poput Njemačke i Francuske.

“Kada bi se Katalonija odcijepila, napustila bi EU”, naglasio je Rajoy.

On očekuje kako će unutar šest mjeseci završiti aktualna kriza iako je zasad nepoznat mogući odgovor katalonske vlade i na koji način će na terenu biti provedene mjere.

Povratak na Net.hr