TRAŽE VEĆE PLAĆE

LUFTHANSA NASTAVLJA SA ŠTRAJKOM: Otkazali dodatnih 912 letova što će pogoditi oko 115.000 putnika

Aviokompanija Lufthansa priopćila je u srijedu da otkazuje 912 letova planiranih u četvrtak dok sindikat pilota Vereinigung Cockpit (VC) poziva na drugi dan štrajka, pošto je u srijedu otkazano gotovo 900 letova.

“Zbog nastavka štrajka, oko 115.000 putnika bit će pogođeno sutrašnjim otkazivanjem 912 letova, među kojima su 82 intrekontinentalna”, ističe kompanija u priopćenju.

Traže veće plaće

Lufthansa je ponovo pozvala Cockpit da prihvati arbitražu za rješavanje sukoba koji je nastao zbog plaća a traje već više od dvije godine. Ovo je 14. štrajk u Lufthansi koji od 2014. organizira sindikat pilota.

“Zahtjev VC-a za povećanje prosječne godišnje plaće za 3,7 posto znatno premašuje ono što su dobile druge skupine zaposlenika”, izrazila je žaljenje u priopćenju direktorica kadrovske službe u Lufthansi Bettina Volkens.

“Neshvatljivo je da sindikat poziva na najveće povećanje plaće za najbolje plaćene zaposlenike”, dodaje Volkens.

Pobrinuli se za punike

Lufthansa je u utorak pokušala sudskim putem spriječiti štrajk organiziran na poziv Cockpita, ali sud nije prihvatio njezine argumente.

Sindikat traži povećanje prosječne godišnje plaće za 3,7 posto u petogodišnjem razdoblju od 2012., a uprava Lufthanse nudi 2,5 posto u šestogodišnjem razdoblju do 2019.

Kao i obično, kompanija se organizirala kako bi smanjila posljedice štrajka na svoje klijente, pa je rezervirala hotelske sobe u okolici Frankfurta i Muenchena, najvećih zračnih luka, i ponudila putnicima na domaćim letovima da karte za zrakoplov zamijene za karte za vlak.

U štrajku neće sudjelovati druge kompanije u grupi Lufthansa, Eurowings, Germanwings, Swiss, Austrian Airlines, Air Dolomiti i Brussels Airlines te Lufthansina služba za robni prijevoz.

Izvršni direktor ocjenuje da će štrajk stajati kompaniju između 7 i 9 milijuna eura na dan.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr