ODLUKA U WASHINGTONU

LOV NA STRANE BORCE: Elitna vojna postrojba koja je likvidirala Osamu bin Ladena dobila je šire ovlasti. Evo što to znači za Europu

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame proširila je ovlasti elitnoj vojnoj postrojbi ‘Joint Special Operations Command’ kada je riječ o planiranju, praćenju i potencijalnim napadima na terorističke ćelije diljem svijeta, piše The Washington Post.

Taj je potez došao kao rezultat zabrinutosti zbog sve širih terorističkih prijetnji džihadista Islamske države, priopćili su američki dužnosnici. Radi se o istoj vojnoj organizaciji koja je 2011. pomogla u ubijanju Osame bin Ladena.

Lov na terorističke mreže

Proširenjem ovlasti ovoj vojnoj postrojbi, ona sada može obavljati zadatke i izvan ratišta kao što su Irak, Libija i Sirija. Ta će skupina sada u lov na terorističke mreže koje planiraju napade na Zapadu.

BORBA PROTIV DŽIHADISTA: Prvi američki specijalci stigli u Siriju

AKCIJA U AFGANISTANU: Američki specijalci oslobodili otetog sina bivšeg pakistanskog premijera

Proširenje ovih ovlasti u ovako kasnoj fazi Obamina mandata zapravo je ‘šifriranje’ najboljih praksi u ciljanju terorista izvan konfliktnih zona, kažu dužnosnici. Ipak, još nije sasvim jasno hoće li administracija novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa ovu Obaminu odluku zadržati. Ona uključuje smjernice za protuterorističke operacije kao što je odobrenje nekoliko agencija prije gađanja iz bespilotnih letjelica zbog brige za civile. Ova serija predsjedničkih naloga poznata je kao ‘priručnik’.

President Obama Meets With President-Elect Donald Trump In The Oval Office Of White House

Nova radna skupina također može ponuditi obavještajne usluge, preporuke kada napasti kao i savjete vojsci i obavještajnim službama zapadnih saveznika, kao i zajedničke operacije. U drugim dijelovima svijeta koji imaju slabu ili nikakvu vlast, JSOC bi mogla djelovati jednostrano.

PROPALA TAJNA AKCIJA U AFGANISTANU: Američki specijalci krenuli spasiti taoce, završilo krvoprolićem

Svijet se sada prisjeća američkih snaga koje su krenule u potragu za al-Qaedom nakon napada 11. rujna 2001. Tada su američke snage prisilile militante na bijeg u Afganistan, no raspršili su se i diljem svijeta. SAD su nastavile potragu koristeći i CIA-ine metode kako bi uhvatili osumnjičenika u operacijama u mnogim zemljama, ponekad ih zarobljujući, zatvarajući i mučeći.

KUWAIT-BINLADEN-VIDEO

Moguća suradnja s CIA-om

Neki se u Pentagonu sada nadaju kako će ova postrojba surađivati s CIA-om. Posljednjih je godina angažman te agencije nešto oslabio u globalnim paravojnim operacijama, s manje angažmana u Pakistanu i Jemenu, dok su njihovi naoružani dronovi vraćeni iz Sirije u Pentagon. Još se ne zna koliko će CIA biti voljna surađivati s JSOC-om. Njezini dužnosnici još nisu komentirali tu mogućnost.

jemen sukob rat

Nova će elitna vojna postrojba odgovarati Pentagonu preko Zapovjedništva za specijalne operacije. Takav će sustav biti brži zbog zaobilaženja regionalnih zapovjednika.

Još ostaje za vidjeti hoće li nova organizacija generirati tenzije između Zapovjedništva za specijalne operacije i generala zaduženih za američke snage na Bliskom istoku ili u Europi.

Dužnosnici kažu da će ova skupina biti ključna za koordinaciju obavještajnih snaga i ciljanje grupa ili individualaca koji planiraju napade u SAD-u ili Europi.

Bijela kuća potvrdila: ‘Snage na terenu djeluju u suradnji s našim partnerima’

JSOC je tijekom proteklih godina izgradila i snažne veze s policijskim agencijama u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Turskoj.

Upitana za komentar o ovom planu, Bijela kuća je izdala priopćenje u kojem ne spominje JSOC po imenu, ali potvrdila je da će specijalne snage igrati važnu ulogu u pronalaženju stranih boraca izvan ratišta.

bijela-kuća, sad, washington dc

‘Te snage na terenu, djelujući u uskoj suradnji s našim partnerima, okupljaju ključne obavještajce izvan bojnog polja i razmjenjuju informacije s koalicijskim partnerima i saveznicima’, stoji u priopćenju Bijele kuće. Dodaje se i da im te informacije pomažu u akcijama protiv vođa Islamske države i operativaca koji planiraju napade.

ŠIROM SVIJETA: Američke specijalne snage vode brojne ‘male ratove’

Povratak na Net.hr