banner

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

LOŠE VIJESTI ZA TRUMPA: Na njegovim skupovima čak se 30.000 ljudi zarazilo koronom, a 700 umrlo zbog toga

Zajednice u kojima su se održavali Trumpovi skupovi platili su visoku cijenu u smislu bolesti i smrti

Masovni predizborni skupovi američkog predsjednika Donalda Trumpa doveli su do više od 30.000 potvrđenih slučajeva covida-19 i vjerojatno prouzročili smrt 700 Amerikanaca, navodi novo istraživanje sveučilišta Stanford.

Voditelji istraživanja objavljenog u petak pomno su pratili 18 Trumpovih skupova između lipnja i rujna te njihove posjetitelje i do deset tjedana nakon skupa, prenosi agencija Dpa.

“Zajednice u kojima su se održavali Trumpovi skupovi platili su visoku cijenu u smislu bolesti i smrti”, zaključili su istraživači.

AMERIKA U UTORAK BIRA PREDSJEDNIKA: Ovih 12 saveznih država odlučit će o pobjedniku

Mnogi na Trumpovim skupovima nisu nosili maske

Istraživanje je pokazalo da je stopa covida-19 često porasla u zajednicama koje su bile domaćini okupljanja u usporedbi s obližnjim gradovima koje Trump nije posjetio.

“Postoje neki pokazatelji da se poštivanje zdravstvenih uputa, poput uporabe maski, poboljšalo na kasnijim skupovima”, napisali su istraživači.

Na Trumpovim skupovima posjetiteljima su nuđene maske i mjerena im je temperatura, no mnogi maske nisu nosili. Glasnogovornik njegova protukandidata Joea Bidena oštro je kritizirao Trumpove skupove kao mjesta “super širenja” zaraze na kojima se krše sva zdravorazumska zdravstvena pravila.

Na Bidenovim skupovima sudjelovalo je mnogo manje ljudi, svi su nosili maske i držali socijalnu distancu.

KOJA JE ULOGA BIDENA U RATU NA BALKANU I ZAŠTO MU MUSLIMANI DRŽE PALČEVE? ‘Da ga je NATO poslušao, mogli su se izbjeći strašni pokolji’

Povratak na Net.hr