OČEKIVANI REZULTATI

TKO SU POBJEDNICI I GUBITNICI IZBORA U BIH: Dodik pomeo oporbu, HDZ slavi veliki uspjeh

Provedba općinskih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u nedjelju pokazala je jačanje utjecaja najvećih nacionalnih stranaka u toj zemlji, a razjedinjenost stranaka ljevice u Federaciji BiH marginalizirala je njihov utjecaj iako je Socijaldemokratska partija uspjela očuvati Tuzlu kao svoju tradicionalnu utvrdu, prve su analize izbornih rezultata koje prenose lokalni mediji.

SNSD Milorada Dodika premoćno je pobijedio u Republici Srpskoj, a u hrvatskom korpusu dominantna je pozicija HDZ BiH koji je osvojio načelničke pozicije u 18 općina odnosno u četiri više nego na izborima 2012. godine.

SDA i SBB različito tumače zajednički rezultat

Važni izborni uspjesi te stranke su pobjede u Vitezu i Varešu, općinama s mješovitim hrvatsko-bošnjačkim stanovništvom. HDZ 1990. uspio je ipak dobiti vlast u trima općinama od kojih je jednu, Kupres, “preoteo” suparničkom HDZ BiH, no riječ je o rezultatu koji ne može bitno dovesti u pitanje dominaciju stranke koju vodi Dragan Čović.

Za uvjerljivu naklonost bošnjačkog biračkog tijela uspjela se izboriti koalicija koju čine Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB) i te su dvije stranke uspjele osvojiti vlast u barem 34 općine. No lideri tih stranaka Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić različito su ocijenili taj rezultat jer su očekivanja bila još veća.

Izetbegović je kazao kako je riječ o pobjedi “iako ona nije velika” dok je Radončić to nazvao “sjajnim rezultatom”. Lideru SDA jasno je kako je ipak riječ o padu jer je ta stranka samostalno 2012. godine osvojila čak 37 općina dok je SBB tada dobio vlast u samo dvjema općinama pa je očigledno kako je iz ove koalicije profitirao jedino Radončić.

MOŽE LI U BiH UISTINU DOĆI DO NOVOG RATA? Evo što biste sve trebali znati o velikoj krizi koja trese regiju

Iznenađujuće pobjede nezavisnih kandidata

Za ovu je koaliciju najvažnije postignuće uspostava gotovo apsolutne vlasti nad Sarajevskom županijom. U osam od devet njenih općina u utrci za načelnike pobijedili su kandidati SDA i SBB uključujući općinu Centar u kojoj je godinama bio na vlasti SDP BiH. Jedina iznimka je općina Stari Grad gdje je pobijedio neovisni kandidat Ibrahim Hadžibajrić, ranije član SDA pa SBB-a. Fenomen neovisnih kandidata iznenadio je SDA i u slučaju mjesta poput Zenice i Visokog. Tamo su neovisni načelnički mandat izborili također bivši članovi SDA nezadovoljni politikom sarajevske središnjice.

Nacionalna bošnjačka koalicija izgubila je i u utrci za gradonačelnika Bihaća gdje je pobijedio Nermin Ogrešević, kandidat što ga je istaknula mlada stranka ljevice Građanski savez (GS) i kojoj je ovo prvo sudjelovanje na izborima.

IZETBEGOVIĆ PRIZNAO DA JE PRETJERAO: ‘Usporedba Dodika s Gadafijem nije bila primjerena’

SDP opstao jedino na području Tuzle

GS je uz SDP BiH ujedno jedina lijeva stranka kojoj su birači dali takvo povjerenje jer Demokratska fronta (DF) Željka Komšića nije dobila načelnika niti u jednoj općini. U SDP-u u konačnici računaju na osam načelničkih mandata, uglavnom na širem tuzlanskom području. Iako su na izborima 2012. godine dobili vlast u deset općina predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao kako su u toj stranci zadovoljni sadašnjim rezultatima, a posebice onim u Tuzli.

“Tuzla ostaje crvena”, kazao je Nikšić koji je ujedno ocijenio kako je SDP BiH sada druga stranka po potpori birača u Federaciji BiH.

Priznajući neuspjeh u izbornoj noći Komšić je pak kazao kako su rezultati jasna poruka birača da se ljevica mora ujediniti želi li dobiti njihovu jasniju potporu.

Dodik ‘poentirao’ referendumom

U Republici Srpskoj pokazalo se pak kako je kampanja oko referenduma o 9. siječnja kao danu entiteta donijela apsolutnu potporu Miloradu Dodiku i koaliciji koju predvodi njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Ta je koalicija gotovo “pomela” blok pod nazivom Savez za promjene okupljen oko Srpske demokratske stranke (SDS) osvojivši vlast u dvije trećine općina u RS.

SNSD-ov kandidat Igor Radojičić uvjerljivo je pobijedio u utrci za gradonačelnika Banja Luke, a SDS je ostao bez načelnika u brojnim mjestima u istočnoj Hercegovini koja su slovila za najjača uporišta te stranke. Dodik je pobijedio čak i na Palama gdje je SDS neprekidno bio na vlasti protekla dva i pol desetljeća.

“Analizirat ćemo situaciju i vidjet ćemo tko je odgovoran počevši od mene”, najavio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Dodik je pak odmah u noći kada je proglasio pobjedu poslao poruku kako se sada mora voditi računa tko doista zastupa interese RS sugerirajući time kako traži da njegov SNSD sada uđe i u vlast na državnoj razini, no predsjednik SDA Izetbegović takvu je mogućnost odmah otklonio ističući kao SDS ostaje partner u vlasti na razini BiH.

DODIK SE NE BOJI UHIĆENJA: ‘BiH nema unutarnji kapacitet da opstane, bit će još referenduma’

Srpske stranke ujedinjene u Srebrenici

Jedina općina u kojoj su suprotstavljene srpske stranke nastupile zajedno bila je Srebrenica. Tamo su za načelnika istaknuli zajedničkog kandidata Mladena Grujičića, a on je u srazu s bošnjačkim kandidatom Ćamilom Durakovićem ostvario prednost od oko 2300 glasova. Iako će konačni rezultat ovisiti o glasovima prognanih Srebreničana koji i danas žive izvan te općine velika je vjerojatnost kako će Grujičić u konačnici pobijediti, a procjena je kako će to dovesti do novih napetosti u odnosima Srba i Bošnjaka u toj općini opterećenoj teškom prošlošću.

Za javnost i većinu političkih stranaka u BiH neugodno iznenađenje je i pobjeda Fikreta Abdića u utrci za načelnika Velike Kladuše. Tu činjenicu Izetbegović je opisao kao “lošu i depresivnu vijest”.

“On je jedan ratni zločinac, potrošeni političar i starac. Depresivno je to”, kazao je Izetbegović.

Mediji podsjećaju kako je Abdić u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine te kako je riječ o osobi koja je svojim ratnih djelovanjem prouzročila velike patnje bošnjačkom narodu.

POSLIJEIZBORNO LUDOVANJE: U Srebrenici Srbi slavili uz policiju, Dodik zapjevao, neki skakali u fontanu…

BOSNIA-ELECTIONS-VOTE
Mladen Grujičić, srpski kandidat za načelnika SrebreniceFoto: ELVIS BARUKCIC/AFP

HDZ pobijedio u najmanje 18 općina

HDZ BiH je osvojio načelničke pozicije u najmanje osamnaest općina u Bosni i Hercegovini u kojoj su u nedjelju održani lokalni izbori, a s tim rezultatom zadovoljni su dužnosnici te stranke koja je uvjerljivo slavila u općinama s hrvatskom većinom.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto istaknula je kako je HDZ dobio načelničke pozicije u općinama Usori, Odžaku, te Vitezu i Varešu što nije bio slučaj na izborima prije četiri godine. Najveće iznenađenje izbora predstavlja pobjeda HDZ-ova kandidata za načelnika Vareša Zdravka Maroševića, jer hrvatski kandidat nije bio načelnik te općine još od okončanja rata 1995. godine.

HDZ BiH je uspio pobijediti u gotovo svim hercegovačkim općinama: Neumu, Čapljini, Ravnom, Ljubuškom, Čitluku, Posušju, Širokom Brijegu, Grudama, Livnu i Tomislavgradu, osim u Prozor-Rami i Kupresu, gdje su pobijedili kandidati HDZ-a 1990. Načelničke pozicije ovoj stranci pripale su i u Kiseljaku, Kreševu i Vitezu u središnjoj Bosni, dok je neizvjesna utrka još uvijek, prema stranačkim podacima, za načelnike Busovače, Novog Travnika i Jajca gdje se natječu hrvatski i bošnjački kandidati i razlika je tek nekoliko stotina glasova pa se rezultat može promijeniti glasovima poslanim poštom.

TUČNJAVA NA BIRALIŠTU U BIH: Brutalno ih napali jer nisu dozvolili glasovanje biračima sa hrvatskim putovnicama

SDA-ovac u Stocu napao HDZ-ovce

HDZ BiH dobio je načelnika općine i u Usori i Žepču na sjeveru Bosne, te u još dvjema općinama Bosanske Posavine. To su Orašje i Odžak, dok je načelničko mjesto u Domaljevac Šamcu pripalo kandidatu HDZ-a 1990.

Zamjenica predsjednica HDZ-a BiH izrazile je razočaranje što su izbori prekinuti u Stocu optuživši kandidata SDA za načelnika Salmira Kaplana što je napao i ozlijedio dvojicu hrvatskih dužnosnika Općinskog izbornog povjerenstva.

“Moram izraziti nezadovoljstvo što je danas došlo do ovakve vrste incidenta gdje su kandidati SDA napali predsjednika općinskog izbornog povjerenstva i članove biračkog odbora. Za mene je to napad na institucije, napad na demokratski sustav. Nadamo se da će institucije sankcionirati počinitelje”, kazala je Krišto.

Povratak na Net.hr