NEZADOVOLJNI SU POVLAČENJEM

LJUTITI KURDI GAĐALI AMERIČKU VOJSKU KRUMPIRIMA: ‘Bježite poput štakora, sramite se!’

Nezadovoljni povlačenjem američke vojske, sirijski Kurdi ih gađali krumpirima

Sirijski Kurdi izrazili su svoje nezadovoljstvo povlačenjem američke vojske sa sjeveroistoka Sirije gađajući ih krumpirima. Videosnimka objavljena u kurdskim medijima pokazuje kako Kurdi bacaju krumpire na američki konvoj koji prolazi područjem u gradu Kamišli.

“Amerikanci bježe poput štakora”, uzvikivala je gomila na tenkove u prolazu. “Sramite se”, poručili su im.

KRHKO PRIMIRJE U SIRIJI: Turska optužila Kurde za ubojstvo vojnika tijekom prekida vatre

Turska ofenziva

Prošlo je gotovo dva tjedna otkad je Turska započela veliku ofenzivu na sjeveroistoku Sirije, dodavši kako su joj meta militanti Islamske države i kurdske snage YPG-a. Predsjednik Donald Trump ranije je naredio američko povlačenje s tog područja, čime je praktički Turskoj dao zeleno svjetlo za ulazak u Siriju.

Kurdski izvori prenose kako je napadnuti konvoj prešao granični prijelaz Sahela i ušao u sjevernu iračku provinciju Dohuk. Kurdi dodaju kako je u nedjelju viđeno više od stotinu američkih vozila koji su krenuli prema Dohuku. Američki ministar obrane Mark Esper u subotu je objavio da će se sa sjevera Sirije povući gotovo tisuću američkih vojnika.

Rusija kritizirala Tursku

U međuvremenu je tursku ofenzivu u ponedjeljak kritizirala i Rusija, dan prije no što će se u Sočiju sastati ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan. Njihov susret događa se u vrijeme petodnevnog primirja koje je s Erdoganom dogovorio američki potpredsjednik Mike Pence kako bi se omogućilo povlačenje kurdskim snagama.

Rusija, najveći vojni saveznik Sirije, tradicionalno se protivi operacijama na njezinom suverenom teritoriju. No iako u sirijskom sukobu podržavaju sukobljene strane, Moskva i Ankara prošle su godine stvorile čvrsto savezništvo. Zajedno su podržale sigurne zone za civile, a Turska je kupila moćni ruski proturaketni sustav S-400.

KURDI KAŽU KAKO SU SE POVUKLI IZ RAS AL AINA: ‘Nem više naših boraca u gradu’

Povratak na Net.hr