GLOBALNO ZATOPLJENJE

LJUDI, OVO JE OZBILJNO: Temperatura na Arktiku po prvi put u povijesti bit će iznad točke smrzavanja, a nakon toga ništa neće biti isto

Arktički arhipelag Svalbord ove je godine zabilježio rekordno visoke temperature tako da bi prosječna godišnja temperatura po prvi put u povijesti mogla završiti iznad točke smrzavanja.

Ketil Isaksen iz Norveškog meteorološkog instituta rekao je kako bi prosječna temperatura na godišnjoj razini u Longyearbyenu, gdje se nalazi glavna arktička baza, mogla biti oko 0 Celzijevih stupnjeva, prenosi Independent.

GORE JE NEGO SE MISLILO: Globalno zatopljenje bi moglo premašiti dogovorenu granicu u roku od jednog desetljeća

‘Ovo je pomalo šokantno. Da ste me pitali prije deset godina, ne bih mogao ni zamisliti ovakve brojke u 2’16. godini’, kaže Isaksen.

Normalni godišnji prosjek temperature u arhipelagu Svalbard kreće se oko -6,7 stupnjeva Celzijevih, a do sad je rekordno topla godina bila 2006., kad je godišnji prosjek iznosio -1,8 °C.

‘GLAD, ŽEĐ, PROPAST’: Globalno zatopljenje donosi apokalipsu, a većina toga nije ni svjesna

Zabrinjavajuć trend zatopljenje očitava se i u činjenici da su posljednja 73 mjeseca bila topliji jedan od drugog. U ovo vrijeme godine dijelovi Barentsovog i Karskog mora već bi trebali biti pod ledom, a velike površine su još uvijek otopljene.

Na Arktiku se događa cijeli niz promjena, otapanje leda je damo jedna od njih, koje će utjecati na stabilnost klime i okoliša te na sposobnost biljnih i životinjskih vrsta za preživljavanjem te na način života autohtonih naroda u blizini.

 

Povratak na Net.hr