USVOJEN POVIJESNI ZAKON

LGBT+ AMERIKANCI KORAK BLIŽE ‘SLOBODI’: ‘Bez Zakona o jednakosti, ova nacija nikada neće ostvariti svoja načela slobode i jednakosti’

Zastupnički dom Kongresa u četvrtak je usvojio povijesni Zakon o jednakosti, kojim se mijenja Zakon o građanskim pravima iz 1964. kako bi se u njega uključilo seksualnu orijentaciju i rodni identitet kao zaštićene klase uz rasu, religiju, spol i nacionalno podrijetlo

LGBT+ Amerikanci korak su bliže zakonskoj zaštiti od diskriminacije nakon što je Zastupnički dom Kongresa u četvrtak usvojio ključni prijedlog zakona o građanskim pravima koji podržava demokratski predsjednik Joe Biden.

Zastupnički dom usvojio je s 224 glasa “za” i 206 “protiv” povijesni Zakon o jednakosti, kojim se mijenja Zakon o građanskim pravima iz 1964. kako bi se u njega uključilo seksualnu orijentaciju i rodni identitet kao zaštićene klase uz rasu, religiju, spol i nacionalno podrijetlo. Zastupnici su strogo poštivali stranačku stegu i samo troje republikanaca glasalo je za prijedlog zakona.

“Bez Zakona o jednakosti, ova nacija nikada neće ostvariti svoja načela slobode i jednakosti”, rekla je demokratska zastupnica Marie Newman iz Illinoisa, koja ima transrodnu kćer. “Glasam za Zakon o jednakosti za Evie Newman, svoju kćer i najsnažniju, najhrabriju osobu koju znam”.

5,6 POSTO AMERIKANACA IZJAŠNJAVA SE KAO LGBTQ+: Potpora za istospolni brak porasla na 62 posto

Brojne predrasude s kojima se nose LGBT osobe

LGBT ljudi često se susreću s predrasudama prilikom traženja stana, podizanja kredita, sudjelovanja u porotama i na javnim mjestima. Njihova diskriminacija zabranjena je samo u 22 američke savezne države i u Washingtonu D.C.

Državni parlamenti redovito donose zakone koji ograničavaju njihovu zaštitu. Od početka godine, desetak država uvelo je ili usvojilo zakone koji zabranjuju transrodnim djevojkama da sudjeluju u ženskim sportskim ligama. Da bi Zakon o jednakosti stupio na snagu, mora dobiti 60 glasova u Senatu, koji je jednakomjerno podijeljen na demokrate i republikance.

Nekoliko republikanaca mu se protivi, uključujući senatora Mitta Romneyja, bivšeg predsjedničkog kandidata, koji je rekao da će se usprotiviti zakonu osim ako ne bude uključivao “snažnu zaštitu vjerskih sloboda”.

BIDEN OBEĆAO: ‘Ako pobjedim donijet ću zakon o LGBTQ ravnopravnosti u prvih 100 dana mandata’

Povratak na Net.hr