HOROR U LIBANONU

LAŽNA SNIMKA EKSPLOZIJE U BEJRUTU ŠIRI SE INTERNETOM: Ne, ovo nije projektil

U eksploziji koja je 4. kolovoza pogodila libanonsku prijestolnicu poginulo je više od 220 ljudi

Nakon eksplozije u Bejrutu društvenim mrežama počela je kružiti snimka koja sugerira da je eksplozija rezultat napada projektilom.

Lažni video na Twitteru video je podijeljen više od 7 tisuća puta, a objavljivan je i na Facebooku i YouTube. U jedan dan pogledan je oko 350 tisuća puta.

Za snimku se vrlo brzo utvrdilo kako je lažna.

HRVATICA SE JAVILA IZ PAKLA BEJRUTA: ‘Kao da je došao sudnji dan…Mama je bila ranjena, ogorčena sam, a jedno pitanje još visi u zraku’

“Neke traljave snimke tvrde da pokazuju dokaz projektila koji je pogodio bejrutsku luku, što je navodno prouzročilo eksploziju. Evo brze usporedbe ‘termalnog’ lažnog videa s originalnim videom pri normalnoj brzini, 1/2 i 1/4 normalne brzine”, napisao je Jake Goldin, producent iz portala Newsy i neovisne istraživačke stranice Bellingcat.

Inače, u eksploziji koja je 4. kolovoza pogodila libanonsku prijestolnicu poginulo je više od 220 ljudi, objavio je u ponedjeljak guverner grada Marwan Abboud, a prenosi BBC, dodavši da se 110 ljudi i dalje vode kao nestali.

Ozlijeđeno je više od 6000 stanovnika, a veliki dijelovi grada su uništeni. Domove je izgubilo više od 300 tisuća ljudi, a dužnosnici procjenjuju da ukupna šteta iznosi oko 15 milijardi dolara.

Libanon je i prije te katastrofe bio pogođen dubokom ekonomskom krizom, pogoršanom pandemijom koronavirusa.

Prosvjednici su izašli na ulice libanonske prijestolnice i u ponedjeljak, a neki od njih su bacali kamenje na pripadnike snaga sigurnosti koji čuvaju pristup zgradi parlamenta. Policija je odgovorila suzavcem, a ti prosvjedi najveći su u Libanonu od listopada.

 

Povratak na Net.hr