POTRAGA SE NASTAVLJA

BILA JE TO LAŽNA NADA: Misteriozni pozivi upomoć ipak nisu bili s nestale argentinske podmornice

Argentinska vojna podmornica prijavila je kvar i krenula prema bazi kada je nestala prošlog tjedna na južnom Atlantiku, rekla je argentinska mornarica.

Nevrijeme otežava napore da se nađe podmornica ARA San Juan s 44 člana posade koja je nestala prošle srijede, a nade u uspjeh potrage slabe nakon što je mornarica danas  objavila da satelitski pozivi uhvaćeni tijekom vikenda  ipak nisu došli s tog plovila.

Više desetaka brodova i zrakoplova Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Čilea i Brazila pridružili su se potrazi. Vlasti uglavnom pretražuju površinu iz zraka jer oluje otežavaju plovidbu.

DRAMATIČNA POTRAGA ZA NESTALOM PODMORNICOM: Nema ni traga 44 člana posade, u priču se uključila i NASA

Gabriel Galeazzi, zapovjednik mornarice, rekao je da je podmornica izronila na površinu i prijavila kvar na električnim sustavima prije no što je nestala 432 kilometara od obale.

“Podmornica je izronila i prijavila kvar, zbog čega je joj je zapovjedništvo naredilo da se vrati u njenu mornaričku bazu u Mar del Plati”, rekao je.

Galeazzi je rekao da je normalno za podmornice da imaju kvarove na sustavima. “Ratno plovilo ima mnogo zamjenskih sustava što im omogućuje da se prebace s jednog na drugi kada dođe do kvara”, rekao je.

POJAVILI SE MISTERIOZNI POZIVI: Argentinske vlasti vjeruju da su na tragu nestaloj podmornici s 44 člana posade

Argentinsko ministarstvo obrane objavilo je ranije da je u subotu zabilježeno sedam neuspjelih satelitskih poziva koji su možda došli iz nestale podmornice što bi mogao biti znak da posada plovila  pokušava uspostaviti kontakt.

Glasnogovornik mornarice Enrique Blabi u danas je, međutim, rekao da je podmornica posljednji signal poslala u srijedu.

Zabilježeni pozivi “ne odgovaraju satelitskom telefonu podmornice San Juan”, rekao je.

Povratak na Net.hr