NESTAO BEZ TRAGA

LAŽIRAO SVOJU SMRT, UKRAO IDENTITET PA ZASNOVAO NOVU OBITELJ: Žena i djeca 23 godine mislili da je mrtav!

Žena i djeca Richarda Hoaglanda 23 godine nisu imali pojma što mu se dogodilo ni gdje je, nakon što je 10. veljače 1993. nestao.

Linda Iseler i Richard Hoagland živjeli su idiličnim životom u Indianapolisu. Nakon prvog razvoda, Hoagland je mislio da je s Lindom pronašao pravu ljubav.

‘Bio je spontan, uvijek se nečim bavio, bio je vrlo uspješan. Provoditi vrijeme s njim bilo je zabavno’, rekla je Linda za ABC news.

Obitelj je imala veliku kuću i pristojne prihode, često su putovali na egzotična mjesta, no njihova naizgled idilična veza završila je nakon 11 godina braka.

‘Samo je nestao, ništa nije uzeo sa sobom’

‘Nazvao me na posao i rekao da mu je pozlilo i da mora u bolnicu. Ja sam mu rekla da ću ići s njim, no rekao mi je da nema vremena čekati da dođem’, ispričala je Linda i dodala da je nazvala sve bolnice u blizini no niti jedna nije imala podatke o njezinu mužu. Jednostavno je nestao.

‘Četkica za zube mu je još bila ovdje, nije spakirao nikakvu odjeću. Bila je veljača, vani je bilo hladno a on nije uzeo ni kaput’, prisjeća se Linda.

Sa sobom nije ponio čak ni putovnicu. Njihov stariji sin Matthew tada je imao devet godina, a mlađi Doug samo šest.

Linda je na početku mislila da to neće dugo trajati, da će se njezin suprug brzo vratiti. Policija je naposljetku pronašla njegov automobil u blizini aerodroma u Indianapolisu, ali nigdje nije bilo podataka o tome da je Richard Hoagland letio nekim zrakoplovom tog dana kad je nestao. Tog je ljeta obojici sinova poslao rođendanske čestitke i novac u njima.

To je bilo posljednje što su o svom ocu čuli. Policija je njegovu suprugu čak smatrala sumnjivom i upletenom u njegov nestanak.

Obitelji ostavio financijske probleme

‘Neprestano su me ispitivali. Aludirali su čak i na mogućnost da je bio upleten u nekakvo krijumčarenje droge, o čemu ja nisam imala pojma’, rekla je Iseler.

Nakon što je Richard nestao, obitelj je upala i u financijske probleme – izgubili su kuću i automobile, a Lindina je majka uskočila u pomoć.

‘Slomio nas je, ostavio nas je bez ičega.’

Nakon deset godina, Hoagland je proglašen mrtvim. Linda je naposljetku odlučila nastaviti dalje sa životom i ponovno se udala. No prošlog ju je ljeta dočekalo iznenađenje: dobila je poruku od detektiva Anthonyja Cardilla s Floride.

‘Pitao me znam li tko je Richard Hoagland i rekao mi da je u pritvoru.’

Godinama živio neki drugi život

Ispostavilo se da je cijelo vrijeme živio pod ukradenim identitetom drugog čovjeka. Zvao se Terry Symansky, a bio je ribar koji je umro 1991. Policija je otkrila da je Hoagland, nakon što je nestao 1993. godine, pobjegao naFloridu, gdje je iznajmio sobu od oca poginulog ribara. Tamo je pronašao smrtovnicu Symanskog i ukrao je. Koristeći podatke na smrtovnici, napravio si je rodni list pod istim imenom, a s pomoću njega je zatim izvadio i sve ostale dokumente na ime Terry Symansky.

Detektiv Cardillo je otkrio da je Hoagland zatim kupio kuću na Floridi i ponovno se oženio. On i supruga Mary imali su jedno dijete. Sve je bilo u redu dok obitelj poginulog ribara nije slučajno na internetu počela tražiti podatke o svojoj povijesti. Nećak Terryja Symanskog pronašao je zanimljiv podatak – Terry se oženio dvije godine nakon svoje smrti! Obitelj je sve prijavila policiji koja je tako došla do Hoaglanda.

Hoaglandova nova supruga i sin bili su šokirani otkrićem da on zapravo nije čovjek za kojeg se predstavljao. Istodobno su bili šokirani, ljutiti i tužni. Detektic Cardillo je rekao da je Hoaglandovo jedino objašnjenje bijega bilo to da je ‘imao obiteljske probleme’.

Richard Hoagland je sada u zatvoru i čeka na suđenje pod optužnicom za krađu identiteta. Za tu, ali i ostale optužbe, nije priznao krivnju i nije želio razgovarati s novinarima emisije ’20/20′ ABC newsa.

 

Povratak na Net.hr