PROSTACI I MANIJACI

LAKO ZA KORUPCIJU, PAZITE OVO: 10 najnevjerojatnijih stvari koje su političari zaista napravili

A mislili ste da je u našoj politici potpuni kaos…

10. Brazilska gradonačelnica koja je cijeli grad vodila putem Whatsappa

Državni službenici nerijetko su ili korumpirani, ili potpuno van doticaja sa stvarnošću koja ih okružuje. Političarka koja posjeduje obje ove osobine je bivša gradonačelnica brazilskog grada Bom Jardima, Lidiane Leite, koja je maznula oko 4 milijuna dolara iz gradskog proračuna.

Leite je živjela i tulumarila po glavnom brazilskom gradu 200 kilometara udaljenom od grada kojeg je ‘vodila’ putem Whatsappa, šaljući upute gradskim dužnosnicima.

MISS KORUPCIJE: Vodila grad preko mobitela, uhljebila dečka, ukrala milijune i pobjegla

Leite je na dužnost gradonačelnice dospjela zamijenivši svog dečka koji je bio osuđen za korupciju. Nakon što je došla na vlast tog istog korumpiranog dečka postavila je za glavnog savjetnika i prepustila mu vođenje grada dok je ona tulumarila.

Najbolji dio priče je Leitin Instagram profil na kojem je objavljivala fotografije svojih cjelodnevnih i cjelonoćnih provoda i svejedno se pune tri godine provlačila nezamijećeno od viših vlasti.

Lidiane Leite

9. Češki predsjednik ukrao olovku od Čilea

Čovjek bi pomislio da najviši državni dužnosnici neće ići okolo i krasti stvari, no da se i to događa uvjerio nas je bivši češki predsjednik Vaclav Klaus tijekom bilateralnog sastanka svog kabineta s čileanskim kolegama.

Dok mu je čileanski predsjednik zahvaljivao na prijateljstvu između dviju zemalja, Klaus je posegnuo u kutiju za kemijskom olovkom kojom su prethodno potpisali sporazum. Izvadio je dragim kamenjem optočenu olovku iz kutije i diskretno je utrpao u džep.

Snimka ove nevjerojatne krađe olovke dospjela je vrlo brzo na YouTube i proširila se svijetom čime je Klaus postao predmet sprnje milijuna ljudi. Inače, Klaus je slobodno smio uzeti olovku, rekli su u Čileu, ali način na koji je to napravio ga je učinio pravim genijalcem.

8. Argentinska predsjednica na odlasku opstruirala novog predsjednika

Kad je Mauricio Macri odnio pobjedu na predsjedničkim izborima 2015. godine, velik broj građana izašao je na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo njegovim usponom do predsjedničkog kabineta. No, Macriju je veći problem stvorila njegova prethodnica Cristina Kirchner koja je na odlasku odlučila napraviti baš sve ne bi li mu zagorčala život.

Pokojni argentinski državni odvjetnik napisao je nalog za uhićenje predsjednice

Kirchner se zbog zakonskog ograničenja predsjedničkih mandata nije mogla kandidirati na tim izborima, ali je zato prije odlaska naredila preraspodjelu novca središnje vlade regionalnim jedinicama. Usto, zamrznula je dugovanja koja su lokalne vlade imale spram središnje valde te povećala vladine izdatke za goleme iznose.

Iako su se ovi dekreti kasnije mogli povući, Kirchnerova se odbila rukovati i fotografirati s novim predsjednikom prilikom preuzimanja ureda.

ARGENTINA-KIRCHNER-INVESTIGATION

7. Shwarzeneggerovo prostačko pismo

Kad je Arnold Shwarzenegger došao na poziciju guvernera Kalifornije, sa sobom je ponio i svoj specifičan smisao za humor. Član demokratske stranke Tom Ammiano jednom mu se prilikom suprotstavio i nazvao ga lažljivcem. Uskoro je uslijedila Schwarzeneggerova osveta.

Četiri dana nakon njihova okršaja, guverner je stavio veto na jedan Ammianov prijedlog zakona kojim bi se povećale fiskalne mogućnosti luke u San Franciscu, a koji je kalifornijsko zakonodavno tijelo jednoglasno usvojilo.

Schwarzenneger je potom zakonodavcima poslao pismo na čijim je marginama, početnim slovima paragrafa bilo ispisano ‘fuck you’. I ne, nije bilo slučajno.

SPAIN-FITNESS-ARNOLD-SCHWARZENEGGER

6. Specijalcima na tviteraše

Gradonačelnik američkog grada Peorije, Jim Ardis, jednostavno nije mogao podnijeti količinu sprdnje koja je na internetu bila usmjerena protiv njega. Na Twitteru se u jednom momentu pojavio i satirični profil na kojem su se vlasnici predstavljali kao on i ‘priznavali’ da konzumira droge, krade iz lokalnom proračuna te troši na prostitutke.

Ardis to jednostavno nije mogao progutati pa je poslao specijalce u kuću vlasnike tog Twitter profila. Oni su privedeni, ali nikada protiv njih nije podignuta nikakva kaznena prijava. Gradonačelniku se plan brzo obio o glavu jer čim je vijest postala viralna na Twitteru se pojavilo na stotine sličnih računa, a vlasnici onog originalnog su tužili i grad i u nagodbi dobili 125.000 dolara.

twitter

5. Britanska razmažena dječurlija u državnoj upravi

Britanska vlada ima mehanizam kojim se kroz Vladin digitalni ured britanskim poljoprivrednicima prosljeđuje novac iz Europske unije. Međutim, pokazalo se kako sam sustav opstruiraju ljudi unutar njega i to zbog svojih djetinjih prohtjeva. Javni službenici iz dvaju različitih odjela trebali su surađivati na ovom mehanizmu, no to su odbijali jer ‘se ne slažu’ te jer ‘rade na različitim katovima i različito se odijevaju’. I

uopće se nisu sramili to javno priznati dok su poljoprivrednici morali dizati kredite jer europski novac nije dolazio do njih.

4. Australski premijer htio zatvoriti vjetroelektrane jer su – ružne

Prilikom posjete jedne vjetroelektrane u Perthu, bivši australski premijer Tony Abbot zaključio je kako je elektrana ružna i glasna te samim narušava okoliš, unatoč činjenici da je na godišnjoj razini donosila uštedu od pola milijuna dolara te činjenici da ovaj sektor stvara na tisuće novih radnih mjesta.

BIVŠI AUSTRALSKI PREMIJER: Zapad treba proglasiti superiornost nad islamom

Postavio je povjerenika čiji je zadatak bio istražiti sve pritužbe na rad vjetroelektrana, a koji je bio plaćen na stotine tisuća dolara godišnje. Uspostavljeno je i savjetodavno tijelo koje je održalo dvije konferencije, a koje je koštalo stotinjak tisuća eura. Većina primjedbi zabilježena je na račun vjetroelektrana koje još nisu bile ni izgrađene. Sav taj novac bačen u vjetar jer se premijeru nije svidio – vjetar.

tony-abbott

 

3. Guverner koji je poludio zbog – ventilatora

Prije dvije godine, guverner Floride Rick Scott nije želio sudjelovati u debati sa svojim konkurentom Charlijem Cristom jer je Crist na pozornicu ispred sebe postavio ventilator. Scottu je zasmetao ventilator jer u pravilniku debate stoji kako za vrijeme njenog trajanja na pozornici ne smije biti električnih uređaja.

Crist je inače bio poznat po prekomjernom znojenju te je često sa sobom nosio prijenosni ventilator. Dodajmo još i kako je u pravilniku debate stajao izuzetak prema kojem je dopušten ventilator ukoliko temperatura postane problematična.

Unatoč svom ispadu, Scott je ponovno izabran na mjesto guvernera Floride.

2. Pijani premijer

Robert Muldoon, premijer Novog Zelanda 80-ih godina bio je poznat po tome da se volio potegnuti iz boce. Tako je bilo i jedne sudbonosne večeri 1984. godine kad je pijan raspisao izbore. Zbog stjecaja okolnosti u političkom životu vjerovao je kako će dobiti na prepad suparnike iz Laburističke stranke i tako si osigurati veći broj mjesta u Parlamentu.

Na njegovi žalost, izbore je raspisao javno, u televizijskom programu, dok je bio vidno pijan. Apsurd tog prizora rezultirao je neviđeno visokom izlaznošću na izbore, ali i Muldoonovim porazom.

Vino, alkohol
Vino, alkoholFoto: Purestock/Thinkstockphotos

1. Ministar koji je poslao policiju u potragu za svojim kravama

Policija baš i ne bi smjela djelovati kao privatna vojska nekog državnog dužnosnika, no upravo to se dogodilo 2014. godine kad je jednom indijskom ministru ukradeno pet krava. Ministar Azam Khan, drugi najmoćniji čovjek u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh, okupio je čitavu lokanu policiju i poslao ih u potragu za nestalim kravama.

Iako su krave na kraju pronađene, Khan je bio strašno ljut na policiju zbog vremenskog perioda koje im je bilo potrebno da započnu potragu za kravicama, a trojica policajaca su suspendirana. U potrazi za kravama odmah su uhićena trojica lopova, no za preostalu dvojicu se vodila istraga duga čak 18 mjeseci.

Krava

 

Povratak na Net.hr