'UBIJ ILI BUDI UBIJEN'

‘KRVAVA AZRA’ NA SUDU: Odsjecala im spolovila, čupala nokte i tjerala da ližu krv mrtvih

Na teret joj se stavljaju brojni ratni zločini, a ona je svojim domaćinima u Americi rekla kako ih je počinila, ali samo zato što bi u suprotnom ona bila ubijena.

Azra Bašić, strah i trepet srpskih logoraša na području Dervente nakon izručenje iz Amerike našla se na optuženičkoj klupi Tužiteljstva BiH. Žena je to kojoj se stavljaju na teret neka od najvećih zvjerstava počinjenih te ratne 1992. godine u BiH.

‘Klali ste, mučili, tukli i maltretirali zatvorenike. Odsjecali im spolovila. Čupali uši i nokte usijanim žaračem. Tjerali ih da ližu krv mrtvih zatvorenika i pužu po staklu. Tereti vas se za ratni zločin i genocid’, stavlja joj se, između ostalog, na teret, piše Jutarnji.

HV, HVO ili paravojska?

Zvjerstva je, navodno, počinila kao pripadnica Hrvatske vojske (HV), Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ili neke od paravojnih formacija. Taj dio optužnice je još nejasan.

‘AZRA DVA NOŽA’ IZRUČENA BiH: Rođenu Riječanku tereti se za ubojstva i mučenja zarobljenih civila u Derventi

Svjedoci je optužuju za mnoga nedjela, no službeno je optužena samo za jedno ubojstvo – ono Blagoje Đuraša kojem je pred više zatvorenika prerezala vrat. ‘Nakon što ga je zaklala, zgrabila me je za kosu i tjerala da pijem krv koja mu je curila iz rane. Kasnije mi je tim istim nožem izrezala leđa, a Mili Kuzmanoviću, koji je prije dvije godine preminuo od posljedica stravične torture kojoj je bio izložen i od koje se nikad nije oporavio, kliještima je iščupala sve nokte. Bašić nije žena, već pravo čudovište’, ispričao je za srpski Blic svjedok Radojica Garić.

Okrutne metode

Azra Dva Noža, ili Krvava Azra, kako su je još zvali, izazivala je muk gdje god bi došla. Posebno ju je zabavljalo kad bi njen pas lizao krv mučenih zatvorenika s njenih čizama. Usijanim žaračima je hvatala muškarce za spolovila te im čupala nokte pomoću noža kojeg je uvijek imala uz sebe. Prema riječima preživjelih, jednog je logoraša natjerala da puže po podu punom stakla. Tad bi uzela uže i stavila mu ga u usta te ga jahala po prostoriji. Žedne zatvorenike tjerala je da jedu šake soli i piju benzin. Nekoliko je puta, kako bi označila svoje žrtve, na njihova čela nožem urezivala četničke simbole.

Azra je prestankom rata sa suprugom, također osumnjičenim za ratni zločin, otišla u Ameriku gdje se uspješno krila. Živjela je kod obitelji Loman kojima je govorila o stvarima koje je počinila, ali s potpuno drugačijeg stajališta.

‘Ubij ili budi ubijen’

Lucy Loman novinarima je priznala što je radila, ali da se nalazila u situaciji ‘ubij ili budi ubijen’. Kazala im je i kako je jednom srpskom vojniku odsjekla penis jer ga je vidjela kako je brutalno silovao 17-godišnju djevojku koja je od posljedica tog silovanja preminula.

Dodajmo cijeloj ovoj priči i kako je Azrin odvjetnik pokušao osporiti optužnici rekavši nema dokaza da je Azra Bašić bila pripadnica jedne postrojbe Hrvatske vojske iako je se tereti da je spomenute zločine počinila kao pripadnica 108. brigade Hrvatske vojske. Ministarstvo obrane je reagiralo rekavši kako 108. brigada nikada nije bila u Derventi, na što je Tužiteljstvo BiH uzvratilo kako se ipak radi 111. brigadi ili o nekoj paravojnoj formaciji.

Povratak na Net.hr