DRAGAN ČOVIĆ:

KRIZA U SUSJEDSTVU:’U BiH je sve stalo. Ni Plenković tu ne može pomoći’

Stanje u BiH vrlo je zabrinjavajuće a kriza funkcioniraja vlasti očita je i u takvoj situaciji ni iskreni prijatelji poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ne mogu puno pomoći, izjavio je u srijedu član Predsjedništva BiH Dragan Čović za sarajevski list “Dnevni avaz”.

Predsjednik HDZ-a BiH za Plenkovića je rekao kako je jedan od onih prijatelja iz Hrvatske koji je posebno pomogao u tijelima Europske unije.

“On želi biti do kraja praktičan promotor interesa na europskom putu”, kazao je Čović dodajući kako od toga nema puno koristi ako političari u BiH sami “ne zasuču rukave”.

‘Koalicija ne funkcionira’

Posebno je zabrinut blokadama u Federaciji BiH jer vladajuća koalicija HDZ-a BiH, Stranke demokratske acije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) ne funkcionira.

UHIĆEN GENERAL I JOŠ DEVET PRIPADNIKA HVO-A: ‘Počinili su ratni zločin nad većim brojem srpskih civila’

“Ovo sadašnje stanje vrLo je zabrinjavajuće”, upozorio je Čović ističući kako se kasni s važnim zadaćama za napredak BiH na putu ka Europskoj uniji.

Početkom prosinca Europska bi komisija u BiH trebala proslijediti upitnik o spremnosti BiH za kandidatski status a sada je jasno kako je izgubljena ranija dinamika provedbe reformi.

‘Sve je stalo’

Čović je podsjetio kako je od provdbe lokalnih izbora 2. listopada praktično sve stalo, pa čak ne zasjeda ni parlament FBiH iako je pred njim ogroman posao.

KOTROMANOVIĆ NAPAO VLADAJUĆE ZBOG UHIĆENJA PRIPADNIKA HVO-A: ‘Baš volim ove čiste, bezgrešne, nepogrešive domoljube’

“Prošlo je mjesec od izbora a nemamo nikakvOg napretka. Bojim se da se nastavlja politika da jedno obećavamo a ništa konkretno se ne događa”, rekao je Čović upozoravajući kako je zastoj vidljiv i na županijskim razinama vlasti, posebice u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

A reforme?

Lider HDZ-a BiH smatra da je nužno mijenjati neke ljude u tijelima vlasti, no puno važnije je jasno političko stajalište i dogovor o provedbi reformi na razini lidera političkih stranaka.

Potvrdio je ipak kako neće biti promjena vlasti na državnoj razini, odnosno kako u nju neće ulaziti Savez nezavisnih socijaldemokrfata (SNSD) Milorada Dodika, unatoč činjenici da je ta stranka ostvarila značajan rezultat na proteklim lokalnim izborima.

Povratak na Net.hr