'NUKLEARNA OPCIJA'

KRIZA U ŠPANJOLSKOJ NA VRHUNCU: Premijer Rajoy Kataloncima prijeti aktivacijom članka 155 Ustava, a to bi značilo katastrofalne posljedice

Španjolski premijer, Mariano Rajoy, uputio je zahtjev vladi Katalonije da se izjasni hoće li proglasiti neovisnost te regije, ozbiljno razmatrajući suspenziju katalonske političke autonomije pozivanjem na članak 155 španjolskog Ustava.

Kriza u Španjolskoj dosegnula je vrhunac u utorak kad je katalonski predsjednik Carles Puigdemont proglasio jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, potpisanu, ali “odgođenu” u očekivanju dijaloga s Madridom.

HITAN SASTANAK U MADRIDU: Kakav će odgovor španjolska vlada dati na konfuzne poruke iz Katalonije?

Drugim riječima, Puigdemont neće odustati od ocjepljenja, ali ono je zasad odgođeno i bit će provedeno kroz pregovore s Madridom koji bi se trebali dogoditi u narednim tjednima.

PUIGDEMONT IPAK POPUSTIO – KATALONIJA SE JOŠ NEĆE ODVOJITI: ‘Nismo luđaci. Spremni smo na pregovore i dijalog’

U međuvremenu, španjolski premijer Rajoy, Puigdemonta optužuje za zbunjivanje javnosti te je najavio moguću suspenziju katalonske političke autonomije koju Madridu omogućuje pozivanje na članak 155 španjolskog Ustava.

“Kabinet se složio da formalno zatraži od katalonske vlade da potvrdi je li ili nije proglasila neovisnost”, rekao je Rajoy u televizijskom obraćanju, dodajući da je katalonska vlada namjerno stvorila konfuziju oko onoga što želi postići.

PUIGDEMONT PROGLASIO NEOVISNOST PA ODMAH SUSPENDIRAO ODLUKU: Stigla ljutita reakcija iz Madrida

U Kataloniji bi mogli izbiti žestoki neredi

Članak 155 španjolskog ustava daje pravo korištenja svih mjera potrebnih da se očuva integritet države, što znači i mogućnost primjene sile. No, prije nego što se španjolska vlada pozove na spomenuti članak, potreban je formalan zahtjev za odvajanjem.

“Odgovor katalonskog predsjednika odredit će buduće događaje, u sljedećih nekoliko dana, rekao je Rajoy, dodajući da će nastaviti djelovati na “oprezan i odgovoran” način.

FRANCUSKI PREDSJEDNIK NA STRANI ŠPANJOLSKE: ‘Katalonski korak nije u skladu s propisima pravne države’

“Kao zemlja se što prije trebamo vratiti u normalu”, rekao je.

Rajoy, koji se danas obratio parlamentu, bit će prvi španjolski premijer koji će najvjerojatnije poduzeti drastičan korak pozivanja na članak 155 Ustava.

Taj članak u Ustavu stoji od 1978. i omogućuje središnjoj vladi u Madridu da preuzme kontrolu nad autonomnim regijama ako “one ne ispunjavaju obveze nametnute ustavom ili drugim zakonima” te ako “djeluju na način koji ozbiljno ugrožava opći interes Španjolske “.

DAN ODLUKE U KATALONIJI: Cijeli svijet čeka govor predsjednika Puigdemonta, hoće li proglasiti neovisnost?

RASTE NAPETOST UOČI PROGLAŠENJA NEOVISNOSTI KATALONIJE: Stigla reakcija Francuske, španjolski premijer najavio kontramjere

Unatoč tome što Rajoy zagovara mir i povratak zemlje “u normalu”, aktiviranje članka 155 moglo bi izazvati građanske nemire te žestoke pa i nasilne prosvjede u Kataloniji, gdje su napetosti još uvijek velike, kao i sjećanje na izrazito nasilnu reakciju španjolske vlasti na referendumu o neovisnosti Katalonije.

Nakon što je zaprijetio člankom 155, Rajoya je oporbena ljevica zasula kritikama poručivši mu neka posegne za političkim prijedlozima kako bi riješio krizu. Ljevica ga optužuje da je izravno odgovoran za katalonsku krizu jer je na poticaj njegove Narodne stranke (PP) 2010. godine djelomično ukinut Statut autonomije Kataloniji.

Rajoy je u polusatnom govoru od srijede u parlamentu odbacio različite ponude posredovanja između središnje vlade u Madridu i pokrajinske u Kataloniji  jer smatra da nema mjesta medijaciji između zakona i nepoštivanja zakona.

“Posredovanje nije moguće između demokratskog zakona i neposluha, nezakonitosti”,  rekao je Rajoy dodavši kako “katalonski zagovornici neovisnosti  pričaju “bajke”, skreću u “radikalnost, neposluh i kaos dosad neviđen u novijoj povijesti” Španjolske”.

Ustavni sud suspendirao referendum

Na referendumu održanom 1. listopada gotovo se 90 posto izašlih odlučilo za neovisnost, tvrde katalonski dužnosnici.

KATALONSKI PREDSJEDNIK NE ODUSTAJE: ‘Primijenit ćemo zakon o referendumu koji poziva na proglašenje neovisnosti’

Madrid taj referendum smatra ilegalnim, a španjolski ustavni sud ga je suspendirao. Protivnici neovisnosti u velikom su broju bojkotirali glasanje na koje je izašlo 43 posto birača, a postoje i izvještaji o nepravilnostima.

Španjolska policija pokušala je spriječiti birače da izađu na birališta, ponekad nasilno, što je izazvalo kritike međunarodne zajednice.

Obraćajući se svim stanovnicima Španjolske, Katalonac je rekao: “Mi nismo kriminalci, luđaci, pučisti. Mi nismo sišli s uma. Mi smo normalni ljudi koji samo žele birati”.

“Ne očekujte od mene bilo kakve prijetnje, ucjene ili uvrede. Ovo je veoma ozbiljno pitanje”, rekao je.

Španjolska je podijeljena na ovom pitanju

ŠTO AKO KATALONIJA U UTORAK PROGLASI NEOVISNOST: ‘Madridu preostaje jedan potez, a to bi bila katastrofa s iznimno visokim stupnjem nepoznanice’

“Svi smo dio iste zajednice i zajedno moramo ići naprijed. Jedini put prema tome su demokracija i mir”, naglasio je katalonski čelnik pred zastupnicima.

Istaknuo je i kako se Kataloniji ne dopušta pravo na samoodređenje te da ta regija plaća previše poreza središnjoj vlasti u Madridu.

KATALONIJA: Što je stvarno potrebno da se neovisnost postigne u praksi i u skladu s međunarodnim pravom?

Dugogodišnja težnja za neovisnosti podijelila je Španjolsku, ostavljajući zemlju suočenu s najvećom prijetnjom nacionalnom jedinstvu, nakon Francove smrti i uvođenje demokracije ’75.

Brojne banke i poslovni subjekti već su najavili svoj odlazak iz Katalonije zbog neprestane neizvjesnosti koja im otežava poslovanje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr