ZAJEDNO ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

KRIZA U PERZIJSKOM ZALJEVU: Katarski emir spreman na dijalog, ali uz uvjete

Katarski emir je u petak izjavio da je spreman na dijalog uz stanovite uvjete kako bi se riješila kriza u Perzijskom zaljevu između njegove zemlje te Saudijske Arabije i njezinih saveznika.

“Otvoreni smo za dijalog kako bismo otklonili nastale probleme”, rekao je šeik Tamim ben Hamad Al-Thani u televizijskom obraćanju, prvom od izbijanja krize 5. lipnja.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrejn i Egipat prekinuli su tada veze s Katarom koji optužuju da podupire “terorizam” i da se približava Iranu, velikom regionalnom suparniku saudijske monarhije.

Uvjeti dijaloga

“Katar se beskompromisno bori protiv terorizma i to međunarodna zajednica priznaje”, istaknuo je emir.

Ipak, postavio je dva uvjeta za prevladavanje krize, istaknuvši da se tomu treba pristupiti “uz poštovanje suvereniteta i želja svake zemlje”.

“To rješenje ne treba imati oblik diktata, nego zajedničkog i obvezujućeg zalaganja svih strana”, dodao je.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je američki državni tajnik Rex Tillerson u petak rekao da je SAD zadovoljan katarskim naporima u borbi protiv financiranja terorizma i arapske zemlje pozvao da ukinu blokadu te male zaljevske zemlje.

Tillerson je obišao zaljevske zemlje prošli tjedan da ublaži najgori regionalni spor zadnjih godina no napustio je regiju bez ikakva čvrsta uporišta da će se spor uskoro riješiti.

BEZ POMAKA U ZALJEVU: Tillerson pozvao arapske zemlje da ukinu blokadu Katara

Dok je bio u Zaljevu, Tillerson je potpisao sporazum s Katarom u vezi s financiranjem terorizma u pokušaju da se ublaži kriza. No, neistomišljenici su rekli da time nije riješena njihova zabrinutost.

Tillerson je rekao da je Katar voljan sjesti za stol s četiri zemlje i razgovarati o njihovim zahtjevima, no važno je za Dohu da se “u tim razgovorima poštuju suverenost i dignitet svih pet zemalja”.

Prošli mjesec su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat nametnuli sankcije Kataru i postavili 13 zahtjeva, uključujući onaj da se zatvori turska vojna baza i televizijska mreža Al Jazeera, što je Doha odbila.

Povratak na Net.hr