A KOD KOGA JE UPALJAČ?

KRITIZIRA SVE OSIM SEBE: Vučić strahuje od jedne iskre koja može zapaliti čitavu regiju

“Kao srpski premijer ne strahujem od teških ekonomskih reformi, ali imam veliki strah od regionalne nestabilnosti. jedna iskra može zapaliti čitavu regiju”, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić u intervjuu bečkom dnevniku Die Presse.

Dodao je da mu pritom najveću brigu zadaje stanje u Bosni i Hercegovini te da stabilnosti u regiji najviše mogu pridonijeti zajednički infrastrukturni projekti ovdašnjih država za koje je nužna potpora Njemačke, Austrije i čitave Europske unije. Upravo će o tim projektima, među ostalim, biti riječi na Summitu o zapadnom Balkanu koji počinje u Beču i uoči kojeg je Vučić dao intervju bečkom dnevniku.

“Jedini smo spremni govoriti o zločinima”

Govoreći o svojoj (propaloj) inicijativi za pomirenjem u regiji uspostavom zajedničkog spomendana na sve žrtve, Vučić je kazao da nije razočaran što je prijedlog odbijen u Hrvatskoj, BiH te na Kosovu, jer više od toga i nije očekivao.

“Može se razgovarati o svemu, pa tako i o agresorima. Ali time se neće lakše postići dogovor. Tko je bio agresor u akciji ‘Oluja’ u Hrvatskoj i tko je protjerao 300 tisuća Srba iz Hrvatske”, upitao se dodajući kako je Srbija jedina spremna razgovarati o ulozi zločinaca, zbog čega je i bio na komemoraciji u Srebrenici.

Na konstataciju da je u jednom trenutku svoje političke karijere promijenio pravac, odgovorio je da se nije radilo “o trenutku, već je to bio proces”.

Razočaran Mađarskom i njenim zidom

Što se tiče izbjeglica, Vučić je kazao da je spreman razgovarati s Austrijom i Njemačkom o njihovom smještaju, ali i da zahtjeva podršku EU za prevladavanje izbjegličke krize na zapadnom Balkanu.

Srbija je, kaže, razočarana time što je Mađarska podigla zid na granici. Zid ga, kaže, podsjeća na prošla tamna vremena, a i doveo je do toga da izbjeglice danas ostaju u Srbiji dva-tri dana duže.

Samo desetak izbjeglica tražilo azil u Srbiji

“Međutim oni i dalje pronalaze dovoljno rupa na mađarskoj granici. Oni će pronaći i druge rute preko Hrvatske ili Rumunjske jer su čvrsto odlučni u namjeri da stignu u Austriju, Njemačku ili Skandinaviju. Ne žele ostati kod nas. Samo je deset do dvadeset od 80 tisuća izbjeglica zatražilo azil u Srbiji”, kazao je Vučić.

Na kraju razgovora za Die Presse, ustvrdio je da njegova stranka u Srbiji danas najviše podupire Europsku uniju.

INCIDENT U POTOČARIMA: Napadnut Aleksandar Vučić, pogođen je kamenom u lice

Povratak na Net.hr