DOAJEN NJEMAČKE POLITIKE

KRITIKE TURSKOJ I ZAPADU: Ne rušiš zrakoplov neprijatelja svoga neprijatelja

“U tako složenoj situaciji ne obarate zrakoplov koji sudjeluje u borbi protiv onoga tko je, barem kako to vidi turska javnost, vaš neprijatelj”, kazao je u intervjuu ruskom portalu Sputnik 72-godišnji Willy Wimmer, bivši zastupnik CDU-a u njemačkom Bundestagu i doajen njemačke političke scene.

Wimmer napominje da je Turska trebala biti opreznija i reagirati civiliziranije. Tim više jer nema međunarodnog konsenzusa u borbi protiv terorizma.

Zapadne zemlje ‘zapalile’ su Siriju

“To seže do početaka građanskog rata u Siriji. Ne smijemo zaboraviti da je ono što se tamo događa rezultat miješanja SAD, Velike Britanije i Francuske. Oni su zapalili Siriju. Zato četiri godine kasnije imamo takvu situaciju, a razlozi sukoba još su tu”, oštro upozorava Wimmer.

Po njegovom mišljenju, isti scenarij previranja koja je organizirao SAD ponavlja se još od Afganistana, preko Iraka do Sirije i Libije.

“Ako se to ne zaustavi, dovest će do sljedećeg globalnog rata”, kaže Wimmer dodajući kako Amerikanci nisu sretni jer bi angažman Rusije mogao voditi k ponovnoj uspostavi mira u Siriji.

ASAD TVRDI: Sirija nije kriva za Islamsku državu, krivci su Turci, Saudijci i Katarci

1. Gesamtdeutsche Bundesratssitzung, Wimmer
Wimmer početkom 1990-tih u njemačkom BundestaguFoto: Wolfgang Lemmerz/arhiv Wikimedia

Od rata u Jugoslaviji sila umjesto zakona

U razgovoru za ruski portal, Wimmer je također rekao kako je “od početka poznato da su Amerikanci organizirali talibane, da Al Kaida ima američke veze i da su Islamsku državu organizirali SAD, Saudijska Arabija, Katar i druge zemlje Zaljeva”.

Rješenje je, smatra, u primjeni međunarodnog prava.

“Imali smo događaje od 1990-tih, a počelo je ratom u Jugoslaviji kada smo napustili sustav legalnih pravila, a ušli u sustav u kojem postoji samo sila. Ako nastavimo tako, to više-manje znači da nam predstoji sustav zakona džungle”, kazao je.

TURSKA ZOVE UPOMOĆ, REAGIRAO ŠEF NATO-a: “Zabrinjavajuća je eskalacija ruskih vojnih aktivnosti”

Suverena Europa završila s Kohlom i Mitterandom

Wimmer na koncu rezignirano kosntatira da je neovisna i suverena europska politika završila s Helmutom Kohlom i Francoiseom Mitterandom.

“Otada smo u složenoj situaciji. Neću reći da smo kolonija, ali smo u složenoj situaciji”, kazao je Wimmer.

EUROPA NAKON PARIZA: Islamska država i izbjeglička kriza dramatično mijenjaju ideološke vrijednosti ljevice i desnice

 

Povratak na Net.hr