ORUŽANI SUKOB

KRENULA AZERBAJDŽANSKA OFENZIVA NA NAGORNO-KARABAH: Vode se ‘žestoke borbe’ u regiji koju drže armenski separatisti

Azerbajdžanska vojska je krenula u kopnenu ofenzivu prema Nagorno Karabahu, a armensko ministarstvo obrane izvještava o ‘žestokim borbama’ u regiji koju drže kršćanski armenski separatisti, a oko koje se dvije zemlje spore već više od 30 godina

Azerbajdžanska kopnena vojska iznova je pokrenula veliki napad na osporavanu regiju Nagorno Karabah, prema riječima armenskog ministarstva obrane, koje je izvijestilo o “žestokim borbama”. Vojska je krenula na regiju koju drže kršćanski armenski separatisti, i sa sjevera i s juga, reklo je ministarstvo koje je dodalo da su srušena tri azerbajdžanska borbena zrakoplova. Nije bilo moguće odmah provjeriti istinitost tih informacija.

RATNO STANJE U ARMENIJI, BUKNUO SUKOB S AZERBAJDŽANOM: U priču su se upravo uključile Rusija i Turska

Svjetske sile pozivaju na prekid sukoba između Azerbajdžana i Armenije od nedjelje, kad je ponovno započeo sukob za regiju, koja formalno pripada dominantno muslimanskom Azerbajdžanu. Armenski izvori navode da je u sukobu u regiji u kojoj živi oko 145 tisuća ljudi, poginulo više od 200, dok je Azerbajdžan rekao nedavno da je poginulo 19 civila, a ranjeno njih 60. Armenija kaže da je Azerbajdžan rasporedio još vojske u sukobljeno područje, što vlada u Bakuu nije potvrdila.

TOTALNI RAT NA KAVKAZU? Krenulo je topništvo, helikopteri i mobilizacija, skupljaju se ljudi koji su spremni otići na frontu

Azerbajdžan i Armenija prethodno su ratovale zbog Nagorno Karabaha kasnih 1980-ih i 1990-ih, dok su se uslijed kolapsa Sovjetskog Saveza transformirale u nezavisne zemlje. Pretpostavlja se da je rat, koji je završio krhkim mirom 1994. godine, odnio živote desetaka tisuća ljudi, uključujući i više od 1000 civila.

SUKOB U NAGORNO KARABAHU PRETVARA SE U PUNOKRVNI RAT: Armenija i Azerbajdžan odbijaju mirovne pregovore

Povratak na Net.hr