DVIJE VELESILE

KREMLJ OČEKUJE OBNOVU ODNOSA S AMERIKANCIMA: ‘Da je pobijedila Hillary Clinton, značilo bi to početak Trećeg svjetskog rata’

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima vjerojatno je spriječila Treći svjetski rad, otkrio je jedan visoki dužnosnik Kremlja, piše Daily Mail.

Pobjeda republikanca u Moskvi je dočekana s radošću. Već je dobro poznato koliko ruski predsjednik Vladimir Putin prezire Trumpovu suparnicu Hillary Clinton.

Rusi se nadaju ‘odmrzavanju’ odnosa

Odnosi između dviju velesila za vrijeme Obamine adminstracije bili su hladni, a Trump je tijekom predsjedničke kampanje obećao prijateljske odnose s Moskvom. Ruski je premijer jučer rekao kako se nada da se tenzije sada mogu staviti u stranu. Njegov pomoćnik Sergej Glazjev otišao je i korak dalje te opisao Hillary Clinton kao simbol rata.

‘Amerikanci sada imaju dvije mogućnosti: Treći svjetski rat ili multilateralni mir. Clinton je bila simbol rata, a Trump sada ima priliku to promijeniti’, rekao je novinarima.

Putinom pomoćnik Vjačeslav Volodin rekao je da će kraj Obamine vladavine značiti i kraj problema između Kremlja i Washingtona. Tu su bile sankcije koje su SAD i EU nametnule Rusiji nakon aneksije Krima 2014. godine, koje je Volodin nazvao ‘alatom koji se koristi protiv slabih’.

RUSSIA-UKRAINE-CRISIS-CRIMEA-ANNIVERSARY-RALLY

Dodao je i da sa sankcijama nije moguće međusobno poštovanje.


U svom je jučerašnjem govoru ruski predsjednik Putin rekao da je spreman na bolje odnose s SAD-om.

‘Znamo da to neće biti lako s obzirom na dosadašnje zahlađenje odnosa, ali Rusija je spremna i želimo obnoviti svoje odnose s SAD-om’, rekao je Putin.

Podsjetimo, ruski je predsjednik s Barackom Obamom bio u lošim odnosima, a bio je i žestoki protivnik Hillary Clinton.

CHINA-G20-SUMMIT-PUTIN-OBAMA

‘Spremni smo učiniti svoj dio kako bismo vratili rusko-američke odnose na pravi put razvoja. To je u interesu i ruskog i američkog naroda, a pozitivno bi utjecalo i na općenitu klimu u međunarodnim odnosima, posebno kad se u obzir uzmeb uoga Rusije i SAD-a u globalnoj sigurnosti i stabilnosti’, rekao je Putin.

Rusi se nadaju konstruktivnijem dijalogu kad Donald Trump preuzme dužnost novog američkog predsjednika.

US-VOTE-TRUMP

 

 

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr