banner

ZNANSTVENI TRILER

KREĆE ISTRAGA O PODRIJETLU COVIDA-19; Prva postaja – Wuhan: ‘To je poput traženja igle u najvećem stogu sijena na svijetu’

‘Otkrivanje podrijetla virusa može potrajati godinama, a istraga će ovisiti i vrlo osjetljivoj političkoj situaciji između SAD-a i Kine’, kaže Linfa Wang, virolog s Medicinskog fakulteta Duke

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je plan za istraživanje podrijetla pandemije covida-19. Potraga će započeti u Wuhanu – kineskom gradu u kojem je prvi put identificiran novi koronavirus SARS-CoV-2, odakle se nastavio širiti diljem Kine i ostatkom svijeta. Praćenje podrijetla virusa važno je i za buduće pojave virusa, ali znanstvenici navode da se WHO nalazi pred zastrašujućim i obeshrabrujućim zadatkom, prenosi N1.

Potječe li od šišmiša i kako je prešao na ljude?

Većina istraživača smatra da virus potječe iz šišmiša, ali još nije poznato kako je prešao na ljude. Drugi koronavirusi prešli su od intermedijarnog domaćina životinja; primjerice, virus koji je uzrokovao izbijanje teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) 2002-04 vjerojatno je prešao na ljude od rakunopasa ili cibetki.

“Pronaći životinju s infekcijom SARS-CoV-2 nalik je traženju igle u najvećem stogu sijena na svijetu”, kazala je Angela Rasmussen, virologinja sa Sveučilišta Columbia u New Yorku i dodala da možda nikad neće pronaći takvu životinju. Naglasila je da je u ovom procesu ključna suradnja sa znanstvenicima i državnim službenicima u Kini.

“Otkrivanje podrijetla virusa može potrajati godinama, a istraga će ovisiti i vrlo osjetljivoj političkoj situaciji između SAD-a i Kine. Donedavni američki predsjednik Donald Trump SARS-CoV-2 nazvao je “kineskim virusom”, a kineska vlada pokušava učiniti sve kako bi dokazala da to nije kineski virus”, istaknuo je LinfaWang, virolog s Medicinskog fakulteta Duke.

On ističe da je novoizabrani američki predsjednik Joe Biden najavio poništenje Trumpove odluke o povlačenju SAD-a iz WHO-a te da će to omogućiti “puno pozitivnije okruženje za provođenje istraživanja”.

KAKO JE I ODAKLE KORONAVIRUS PREŠAO NA ČOVJEKA? Je li doista tržnica u Wuhanu odigrala ključnu ulogu u svemu?

Istraga kreće od ‘mokre tržnice’ u Wuhanu

Prvu fazu istrage, koju će voditi međunarodni tim epidemiologa, virologa i istraživača s iskustvom u javnom zdravstvu, zdravlju životinja i sigurnosti hrane, provest će se u Wuhanu gdje će se istraživači pažljivije osvrnuti na huansko tržište mesa i životinja, koje su posjetili najstariji ljudi kojima je dijagnosticiran covid-19. Ostaje zagonetka koja je uloga tržnice u širenju virusa, a bit će  istražene i divlje i uzgajane životinje koje se prodaju na tržištu, uključujući lisice, rakune i sika jelene. Također se istraživati i druge tržnice u Wuhanu te će se pratiti putovanje životinja kroz Kinu i van granica države. Istražitelji će prednost dati životinjama za koje se zna da su podložne virusu, poput mačaka i kuna.

Istraživači će ispitati prve osobe za koje se utvrdilo da imaju covid-19, saznati gdje su mogle biti izložene, te će testirati uzorke krvi medicinskog osoblja, laboratorijskih tehničara i radnika na farmi prikupljene u tjednima i mjesecima prije prosinca, tražeći antitijela protiv SARS-CoV-2.

ŠTO SE, ZAPRAVO, DOGODILO U WUHANU? Kina preuzima svjetsko zdravstvo, a Amerikanci sumnjaju da iza svega stoji opasan plan

Otkud koronavirus u Španjolskoj u ožujku 2019.?

U izvješću WHO-a navodi se da ne mora značiti da je epidemija počela tamo gdje je prvi put otkrivena, a to se može odnositi na studiju koja je retrospektivno testirala španjolske uzorke kanalizacije iz ožujka 2019. i pronašla fragmente SARS-CoV-2, kaže epidemiologinja Raina MacIntyre.

“Ako je ova studija bila točna, moramo ispitati kako je virus bio prisutan u Španjolskoj u ožujku prošle godine”, kaže ona.

Istraga bi se prema tome mogla proširiti i izvan Kine, a virolog Martin Beer istaknuo je kako bi istraga trebala posebnu pažnju obratiti na mesoždere sisavce koje se uzgaja zbog krzna, a koje su imale ulogu i u izbijanju SARS-a.

Glasnogovornik WHO-a kaže da će se misija voditi znanošću i “bit će otvorena, ne isključujući nijednu hipotezu koja bi mogla pridonijeti prikupljanju dokaza i sužavanju fokusa istraživanja”, piše časopis Nature.

NOVA TEORIJA O KORONI: Satelitske snimke parkirališta bolnica u Wuhanu iz ljeta 2019. pokazuju da se događalo nešto čudno

Povratak na Net.hr