STVORENA JE PRAVNA OSNOVA

KORAK DO POTPUNE ZABRANE: Ustavni sud u Poljskoj proglasio pobačaj neustavnim po osnovi fetalnih defekata

Ustavni sud u Poljskoj proglasio je neustavnim pobačaj po osnovi fetalnih defekata

Poljski Ustavni sud danas je presudio da je pobačaj po osnovi fetalnih defekata protivan ustavu, zbog čega je stvorena pravna osnova koja se približila gotovo potpunoj zabrani prekida trudnoće u ovoj većinski katoličkoj zemlji. Kad presuda stupi na snagu, pobačaj će biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi.

Konzervativne vrijednosti odigrale su vodeću ulogu u javnom životu Poljske otkad je na vlast prije pet godina došla nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) pod obećanjem da će braniti ono što mnogi smatraju tradicionalnim, katoličkim karakterom zemlje. Zabrana pristupa pobačaju dugotrajna je ambicija stranke, no zbog negativne reakcije javnosti, nisu poduzimani zakonodavni koraci.

‘KAO DA SMO U SREDNJEM VIJEKU’: Zemlja u kojoj i sam ministar zdravlja kaže da kontracepcijsku pilulu ne bi dao ni silovanoj ženi

Utjecaj na sud?

Kritičari kažu da je Ustavni sud donio odluku uime stranke. Iako je sud nominalno nezavisan, većinu sudaca imenovao je PiS. Pravo i pravda niječe svoj utjecaj na presudu suda, iako su njihove reforme poljskog sudstva uzrokovale optužbe u zemlji i inozemstvu o tome da ruše demokratske norme. PiS tvrdi da njihove reforme za cilj imaju samo stvaranje efikasnijeg i pravednijeg sudstva.

Aktivisti prava na pobačaj tvrde da je pristup zahvatu u Poljskoj proteklih godina odbijan čak i u slučajevima kad je bio legalan. Mnogi liječnici u Poljskoj, koja u Europi ima najstrože zakone o pobačaju, već koriste svoje zakonsko pravo da odbiju prekid trudnoće prema vjerskim uvjerenjima. Neki kažu da ih njihovi nadređeni na to prisiljavaju.

Barbara Nowacka, oporbena zastupnica, rekla je na privatnom radiju Zet uoči presude: “Ovo su vrlo teški izbori i ne bih imala hrabrosti donijeti odluku umjesto obitelji koje se suočavaju s ovakvom situacijom”.

POLJSKA NA NOGAMA: Novim zakonom pobačaj u toj zemlji bio bi dozvoljen samo u dva slučaja

PORAZ POLJSKIH KONZERVATIVACA: Parlament odbio uvođenje potpune zabrane pobačaja

Povratak na Net.hr