KONZERVATIVCI U VODSTVU Cameron moze poceti slaviti

Nakon gotovo tri cetvrtine prebrojanih glasova na britanskim parlamentarnim izborima, odrzanima u cetvrtak, konzervativci premijera Davida Camerona osvojili su 203 od 650 zastupnickih mandata a izlazne ankete ukazuju na to da bi taj broj mogao porasti na vise od 316 do 325 zastupnickih mjesta u donjem domu parlamenta sto je nesto manje od apsolutne vecine i daje velike mogucnosti za formiranje vlade.

Pred konzervativcima premijera Camerona stoga je jos pet godina vladanja Britanijom nakon neocekivano dobrih izbornih rezultata no bit ce suoceni s obnovljenim pozivima skotskih nacionalista, koji su ostvarili iznadprosjecne rezultate, za neovisnoscu Skotske.

Voda oporbenih laburista Ed Miliband, iako jos nije priznao poraz, u petak rano ujutro kazao je kako “duboko zali” zbog “vrlo razocaravajuce i teske noci”.

325 mandata?

Cameron je kazao kako se nada da ce formirati vladu nakon sto je njegova stranka imala “mocnu noc”.

Procjene BBC-ija govore da bi Cameronova stranka mogla osvojiti i do 325 mandata. U praksi vise od 323 mandata u parlamentu znaci vecinu jer zastupnici iz sjevernoirskog Sinn Feina odbijaju sjesti u zastupnicke klupe.

Laburisti bi prema izlaznim anketama mogli osvojiti tek 239 mandata i to bi bio njihov najgori izborni rezultat u posljednjih 30 godina.

Skotska nacionalna stranka pobjednica kod kuce

Skotska nacionalna stranka (SNP) premocno je u cetvrtak pobijedila na britanskim opcim izborima u Skotskoj, sto bi moglo potaknuti novu bitku za neovisnost te britanske pokrajine.

Nakon sto su objavljeni rezultati u vise od polovice skotskih izbornih jedinica, SNP je osvojio sva mjesta, a prema izlaznim anketama ta bi stranka trebala dobiti 58 od ukupno 59 skotskih mandata.

Ipak u slucaju premocne izborne pobjede SNP bi mogao ponovno biti iskljucen iz buduce britanske vlade koju ce po svemu sudeci formirati Cameron, sto bi moglo dovesti do novih konfrontacija oko skotskih nastojanja za ostvarivanjem vece autonomije odnosno neovisnosti.

Ako takav rezultat bude potvrden, SNP ne bi imao kljucnu prevagu u parlamentu kojoj se nadao uoci izbora. Analiticari su prije izbora ocjenjivali da bi potencijalna koalicija SNP-a i laburista mogla srusiti Camerona i sastaviti novu vladu.

Skotska je uvijek bila snazna utvrda laburista a na ovim izborima oni bi mogli ostati bez i jednog mandata u toj pokrajini, predajuci sva svoja zastupnicka mjesta SNP-u koji je na prethodnim izborima 2010. osvojio samo sest mandata.

Povratak na Net.hr