KONZERVATIVCI OSVOJILI VECINU Cameron ostaje premijer Velike Britanije

Britanski konzervativci premijera Davida Camerona sasvim su neocekivano uvjerljivo pobijedili na izborima i imaju vecinu koja im omogucuje da ne idu ni s kime u koaliciju, javlja u petak BBC.

Iako jos nisu objavljeni konacni rezultati, zna se da konzervativci imaju 325 glasova sto se smatra vecinom u parlamentu od 650 zastupnika jer sjevernoirski predstavnici Sinn Feina odbijaju sjediti u Westminsteru.

Od dosad poznatih 641 zastupnika, konzervativci dobivaju 325 mandata u Donjem domu britanskog parlamenta, laburisti 228, Skotska nacionalna stranka (SNP) 56, a liberalni demokrati, dosadasnji Cameronov manji koalicijski partner osam.

“Ja nisam star covjek, ali sjecam se izbora ’87 i to je bila sjajna pobjeda”, rekao je Cameron u video poruci objavljenoj na Twitteru.

“Sjecam se kako sam naporno radio u kampanji ’92 i to je bila nevjerojatna pobjeda. I sjecam se 2010. i ostvarenja sna da torijevce vratimo na vlast. Bila je to cudesna pobjeda”, nastavio je Cameron. “Ali ova, ova je najslada od svih”.

Ocekuje se da ce Cameron vec tijekom dana biti primljen kod kraljice Elizabete II i preuzeti novi premijerski mandat.

Ankete su najavljivale najtjesnje rezultate u nekoliko desetljeca i nuznost koaliranja velikih s manjim, cak i s najmanjim strankama.

“Ovo nije prvi put da su ankete u Ujedinjenom Kraljevstvu promasile rezultat. I 1992. bio je prognoziran izjednaceni rezultat pa su ipak pobjedili konzervativci, a John Major je postao premijer”, kaze za Hinu analiticar Viseslav Raos.

Potop laburista u Skotskoj

Laburisti su izbore izgubili, njihov je sef Ed Miliband vec znatno prije objave rezultata govorio o “porazu”, a u Skotskoj, svojoj tradicionalnoj izbornoj bazi, potuceni su do nogu. Miliband je dao ostavku.

“Potop laburista u Skotskoj ne svjedoci samo o porastu podrske za skotski projekt neovisnosti, vec i o tome da dugorocno na razini cijelog Ujedinjenog Kraljevstva laburisti gube svoje tradicionalne utvrde”, kaze Raos.

“Premda (lanjski) referendum o neovisnosti nije prosao, ubrzo nakon njega rapidno raste clanstvo Skotske nacionalne stranke. Ova stranka se pretvorila u pravi nacionalni pokret koji mobilizira razlicite slojeve stanovnistva koji zele promjenu i odmak od dosadasnje politicke elite. Za razliku od laburista i torijevaca koji kampanju svode na drustvene mreze i pazljivo inscenirane medijske dogadaje, skotski nacionalisti neumorno rade na terenu, obilaze svako kucanstvo i predstavljaju se kao stranka obicnog puka.”

Skotska je dosad u pravilu bila izborna baza laburista, ali tamo je SNP u epskom uspjehu, kako ga nazivaju komentatori, osvojila najmanje 56 od mogucih 59 mandata. “Val nacionalizma pregazio nas je u Skotskoj”, kazao je Miliband. Prije pet godina SNP je osvojio samo pet mandata.

SNP je cak uspio osvojiti izborne jedinice bivseg premijera Gordona Browna i sefa laburisticke kampanje u Skotskoj Douglasa Alexandera kojeg je porazila dvadesetogodisnja studentica Mhairi Black i postala najmlada zastupnica u britanskom parlamentu od 17. stoljeca.

“Skotski lav je zarikao ove noci”, rekao je bivsi sef SNP-a Alex Salmond, koji je prosle jeseni vodio neuspjesnu kampanju za skotsku neovisnost. “Skotska je progovorila jedinstvenim glasom i skotski ce se glas cuti u Westminsteru”, dodao je.

Rezultat SNP-a osobni je trijumf Salmandove nasljednice na celu stranke Nicole Sturgeon. “Skoti su nam nocas dali povjerenje, dali su nam mandat da nastavimo s progresivnom politikom i tocno to cemo i uciniti”, rekla je.

S obzirom na to da je Cameron na putu ukupne pobjede, SNP nece imati nikakvu ulogu u britanskoj vladi, sto ce vjerojatno dovesti do novog sukoba oko skotskih aspiracija za neovisnom drzavom.

Kako bi to prevenirao Cameron je odmah rekao da ce nastaviti s planiranom reformom koja ce donijeti vecu autonomiju Skotskoj i Walesu. Njegov ministar financija George Osborne rekao je u petak da vlada mora uciniti sve kako bi se Skoti bolje osjecali u Ujedinjenom Kraljevstvu. “Moramo postivati rezultate u Skotskoj i moramo uciniti sve sto mozemo kako bi se Skoti osjecali dijelom snazne Velike Britanije”.

“Ovo ima ozbiljne posljedice na Ujedinjeno Kraljevstvo kao politicku zajednicu. Kakva god bila buduca vlada morat ce ozbiljno razmotriti postojecu ustavnu strukturu”, kazao je profesor Murray Stewart Leith.

Drugi potencijalni sukob SNP-a i Camerona moglo bi biti njegovo obecanje o referendumu za izlazak iz EU-a krajem 2017. godine. Skotski nacionalisti ostro se protive napustanju Unije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr