Konvoj koji je izazvao kontroverze mogao bi već danas stići na svoje odredište

Konvoj s ruskom pomoći mogao bi već u srijedu doći do istočne Ukrajine, ali zasad nije jasno na koji način bi teret trebao doprijeti do stanovnika toga područja.

Ukrajinska vlada kazala je da se boji da bi Rusija u konvoju mogla voziti oružje za separatiste, pod krinkom 2.000 tona hrane i lijekova za civile u pobunjeničkim područjima.

Kijev je zatražio da se kamioni pretovare na granici, te da se roba premjesti u vozila Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Podjela pomoći samo uz jamstva o sigurnom prolazu

Ta je organizacija kazala da će se uključiti u podjelu pomoći ako se budu poštivali principi neutralnosti i nepristranosti, a to znači da dobije jamstva o sigurnom prolazu, te da putuje bez naoružane pratnje.

Kamioni su namijenjeni regiji Luhanska, gdje su stotine tisuća civila bez struje i vode. Lokalne vlasti upozorile su još početkom kolovoza da je Luhansk, utvrda separatista na istoku Ukrajine, na rubu humanitarne katastrofe, lišen vode, struje i opskrbe prehrambenim proizvodima. Prekinuti su struja, voda, telefonske i internetske veze. Zalihe goriva iscrpljene su, uključivo i za sigurnosne službe. Što se tiče hrane, većina dućana je zatvorena, a u prekidu je i opskrba hranom i pitkom vodom.

Rusija je u utorak poslala 280 kamiona s humanitarnom pomoći namijenjenom civilima u istočnoj Ukrajini.

Ruski humanitarni konvoj izazvao je kontroverze jer Zapad i Ukrajina strahuju od toga da bi Rusi konvoj mogli upotrijebiti kao izgovor za vojnu intervenciju u Ukrajini.

Povratak na Net.hr