ROBERT MUGABE (93)

ŠOKANTNA ODLUKA IZAZVALA ZGRAŽANJE DILJEM SVIJETA: Zloglasnog diktatora imenovali ambasadorom dobre volje WHO-a

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala se na napore uložene u Zimbabveu protiv pušenja i protiv nezaraznih bolesti kako bi opravdala imenovanje predsjednika Roberta Mugabea ambasadorom dobre volje WHO-a, što je odluka koja je izazivala popriličan šok širom svijeta.

Specijalizirana UN-ova organizacija koju od srpnja vodi bivši etiopski ministar zdravlja Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvala je Mugabea (93) da bude ambasador dobre volje i pomogne u borbi protiv bolesti poput srčanog udara i astme u Africi.

Pod njegovim autoritarnim režimom puno toga se urušilo

Njegovo ovotjedno imenovanje izazvalo je bijes mnogih koji podsjećaju da se zdravstveni sustav Zimbavea, kao i puno drugih javnih usluga, urušio pod Mugabeovim autoritarnim režimom.

Velika Britanjia, bivša kolonijalna sila, u subotu se pridružila kritikama i odluku WHO-a nazvala “iznenađujućom i razočaravajućom”, posebice u svjetlu sankcija koje su Sjedinjene Države i Europska unija odredile Mugabeu.

“Prenijeli smo našu zabrinutost generalnom direktoru WHO-a”, napisao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

‘Putuje na liječenje u Singapur jer je uništio medicinski sustav Zimbabvea’

Mugabeovo imenovanje moglo bi ugroziti napore WHO-a u svijetu na smanjivanju neprenosivih bolesti.

Aktivist i odvjetnik za ljudska prava iz Zimbabvea Doug Coltar je napisao na Twitteru da je ambasadorom dobre volje WHO-a postala “osoba koja putuje zrakoplovom u Singapur na liječenje jer je uništila medicinski sustav Zimbabvea”.

U većini bolnica u Zimbabveu nedostaje lijekova i opreme, a bolničari i liječnici često ne primaju plaće.

“Imenovati Mugabea ambasadorom dobre volje je kompromitirajuće za WHO i doktora Tedrosa”, napisao je na Twitteru Iain Lavein, jedan od direktora nevladine organizacije Human Rights Watch.

Povratak na Net.hr