Radikali prosvjeduju

KOLODVOR PONOVO OTVOREN: Nacionalisti traže ‘hermetičko’ zatvaranje granica

Glavni željeznički kolodovor Keleti u Budimpešti otvoren je ponovo za izbjeglice. Nakon dva dana čekanja ispred stanice, izbjeglice su nahrlile prema vlakovima, javlja BBC. Međutim, djelatnici kolodvora rekli su medijima da neće biti direktnih vlakova za Zapadnu Europu, zbog sigurnosnih razloga.

Stotine izbjeglica prosvjedovalo je ispred kolodovora u nadi da će ih vlasti pustiti na kolodvor, no na ulazu su se poredali interventni policajci, javljaju mediji.

‘Kriminalice i teroriste moramo zaustaviti’

Unatoč prvim najavama, Mađarska je tijekom vikenda ipak počela propuštati izbjeglice koji su vlakovima namjeravali krenuti prema Zapadnoj Europi.

U Budimpešti se održava skup podrške izbjeglicama, dok istovremeno blizu mjesta Roszke, radikalni Jobbik održava demonstracije tražeći ‘hermetičko zatvaranje mađarskih granica kako bi se spriječili ilegalni ulasci koji bi mogli dovesti do humanitarne krize’, navodi dailynewshungary.com. Lider Jobbika Gabor Vona izjavio je da će  osigurati dvotrećinsku većinu u parlamentu kako bi taj prijedlog bio izglasan kao zakon.

Zamjenik vođe Jobbika Daniel Z. Karpat rekao je da je imigrantski val ‘namjerno organizirana invazija’ te da ‘kriminalci’ i ‘teroristi’ moraju biti zastavljeni kako bi se spriječila ‘katastrofa javnog zdravlja’.

Povratak na Net.hr