POSJET SAD-u

KOLINDA ODRŽALA GOVOR NA AMERIČKOM FAKULTETU: ‘Nema malih zemalja. Hrvatska mora biti vođa, a ne sljedbenik’

U sklopu svojeg posjeta SAD-u, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je govor na Fletcher fakultetu prava i diplomacije.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četverodnevnom je radnom posjetu Sjedinjenim Državama, u sklopu kojeg će boraviti u Bostonu, New Yorku i Washingtonu.

KOLINDA OPET PUTUJE U SAD: U New Yorku će se susresti s glavnim tajnikom UN-a

KOLINDA JE OPET U SAD-u: Prisjetili smo se deset najvažnijih točaka njezinog prošlogodišnjeg misterioznog putovanja

Radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica je započela u Bostonu gdje je posjetila Tehnološki institut Massachusettsa (MIT) i uručila odlikovanja Republike Hrvatske istaknutom hrvatskom znanstveniku Marinu Soljačiću. Održala je predavanje na Sveučilištu Tufts, Fletcher fakultetu prava i diplomacije na temu “Višedimenzionalni pristup u hrvatskoj vanjskoj politici”.

Fletcher fakultet je na svojem Twitteru objavio fotografije govora hrvatske predsjednice.

‘Divno je da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je i prijateljica iz Washingtona i odlična državnica, na Fletcher fakultetu i razgovara s dekanom’, napisali su.

S dekanom fakulteta razlovarala je o hrvatskoj vanjskoj politici, sigurnosti i uspjehu u jugoistočnoj Europi.

Jedna od studentica, Kacie Yearout, napisala je da je hrvatska predsjednica u svom govoru rekla da ‘ne možemo o poslovima razmišljati u smislu spola te da moramo poticati ambicije djevojaka.’

U svom se govoru Grabar-Kitarović osvrnula i na Brexit. Hrvatska je predsjednica studentima rekla da, iako je bila šokirana Brexitom, nije sasvim sigurna da će se on i dogoditi.

Dekan James Stavridis pozdravio je hrvatsku predsjednicuu na fakultetu Fletcher i rekao joj da se rado sjeća vremena kad su zajedno radili u NATO-u.

‘Nema malih zemalja. Onoliko smo veliki koliko to želimo biti’, započela je Grabar-Kitarović svoj govor. Rekla je da je zahtijevala da se iza govornice stavi karta Europe kako bi ih sve podsjetila na političke i geografske granice kontinenta.

‘Dok god ovo područje zovemo zapadnim Balkanom, a ne jugoistočnom Europom, imamo vrlo malo šanse postati dio EU-a ili čak NATO-a’, istaknula je predsjednica i dodala kako želi da Hrvatska bude asertivnija: vođa, a ne sljedbenik, i da pridonese trajnoj sigurnosti tog dijela Europe.

‘Ljudi gube nadu jer misle da, što god da učine, neće moći postati dio Europske unije’, rekla je.

‘Kritizirala sam kaotičan način na koji se odvijala migrantska kriza, ali nisam kritizirala same migrante i izbjeglice’, pojasnila je.

‘Bez rješavanja glavnih uzroka migracije u području MENA-e i na jugoistoku Azije, ne možemo riješiti ni migrantsku krizu u Europi’, dodala je predsjednica.

‘Europa se nalazi na raskrižju. Još se uvijek vide razlike između onih koji su bili dio EU-a prije pada Željezne zavjese i onih koji su bili ‘s pogrešne strane zavjese. Transatlantski savez je sada krucijalan, kao i uvijek. Suočavamo se s rastućim nuklearnim prijetnjama, migracijom, nasiljem, genocidom i cyber ratovanjem. Očito je da se niti jedna zemlja s time ne može nositi sama’, dodala je Grabar-Kitarović i poručila:

‘Bez obzira na vašu veličinu, stvar je u tome kakvu volju imate i što ulažete u brigu o problemima regije i svijeta. Hrvatska se probija i iznad svoje težine. Svaki glas se broji, a zajedno možemo mnogo napraviti’, zaključila je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr