SKANDAL U AMERICI

KOLIKO SE ISTRAGA FBI-ja PRIBLIŽILA TRUMPU? Propjevao njegov bliski suradnik: ‘Ovo je značajan moment’

Dan nakon što je Paul Manafort, bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, optužen sa svojim pomoćnikom za pranje novca i zavjeru protiv Sjedinjenih Država, a krivnju za lažne iskaze priznao i predsjednikov savjetnik George Papadopolous, ugledni Guardian objavio je tekst koji se bavi istragom ruskog miješanja u kampanju za američke predsjedničke izbore. Najvažnije pitanje je – koliko su istražitelji blizu Trumpu?

Na dan kad je Donald Trump pozvao Jamesa Comeyja na večeru i zatim od direktora FBI-ja zatražio zalog lojalnosti, u uredu se održavao ključni razgovor. George Papadopoulos, bivši Trumpov savjetnik za vanjsku politiku, ispitivan je o kontaktima s profesorom povezanim s Rusijom, koji je ponudio ‘prljavi veš’ o Trumpovoj suparnici Hillary Clinton.

Papadopoulos je lagao tijekom tog sastanka 27. siječnja. To se saznalo jučer. On je prva osoba protiv koje je podignuta optužnica zbog povezanosti s Trumpovom kampanjom i Rusijom tijekom prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u Americi.

KLJUČNI DOGAĐAJ U ISTRAZI RUSKE UMIJEŠANOSTI U AMERIČKE PREDSJEDNIČKE IZBORE: FBI-ju se predao šef Trumpove kampanje

NE OSJEĆA SE KRIVIM: Manafortov odvjetnik kaže da nema dokaza da je klijent bio u dosluhu s Rusijom

Papadopoulos je surađivao s Robertom Muellerom?

Optužuju ga da se, nakon što je u srpnju uhićen na međunarodnoj zračnoj luci Dulles, u više navrata sastao s vladom kako bi im dao informacije i odgovorio na neka pitanja, što znači da je promijenio strane i počeo pomagati posebnom savjetniku Robertu Muelleru.

Preet Bharara, bivši američki tužitelj za južni dio New Yorka, kojeg je Trump otpustio, na Twitteru je objavio da se čini da Mueller ima suradnika i da je to upravo George Papadopoulos.

‘To je značajno, a vrijeme će pokazati koliko je to značajno’, napisao je Bharara na Twitteru.

Sve se otkrilo istog dana kad su bivši voditelj kampanje Paul Manafort i njegov zamjenik Rick Gates također optuženi za urotu protiv SAD-a, za pranje novca, za to da se nisu prijavili kao strani agenti te za to da su davali lažne izjave, a uz to nisu ni prijavili bankovne račune u inozemstvu.

To su prve javne akcije u istrazi o mogućoj povezanosti Trumpove kampanje i Moskve. Čak i u najbolje dane američkog predsjednika, takvo što bilo bi iznimno štetno, piše The Guardian. Za ovog predsjednika, to bi mogao biti tek početak.

Trump opet skreće pažnju na demokrate

Trump je na svoj karakterističan način pokušao umanjiti važnost istrage i prebaciti pozornost na nešto drugo.

‘Oprostite, ali ovo je bilo godinama ranije, prije nego što je Paul Manafort bio dio kampanje. Ali zašto u fokusu nisu demokrati i Hillary???’, napisao je Trump na Twitteru.

Samo tri minute kasnije napisao je i da nema nikakve povezanosti.

Istina je da se u Manafortovoj optužnici ne spominje Trump niti ruska umiješanost u kampanju, no postoji indicija da je on optužen za ilegalno strano lobiranje u ime ukrajinske političke stranke s proruskim stajalištem, i to od 2005. do 2016. godine.

Centar za američki akcijski fond za napredak priopćio je da, ako su Manafortovi partneri povezani s Kremljem bili svjesni njegova pranja novca, to bi im omogućilo utjecaj na kampanju Donalda Trumpa.

A činjenica da je s toliko kostura u ormaru Manafort i dalje radio za Trumpa, ukazuje na to da se u kampanji nije koristio tip ekstremne provjere, kakav sada predsjednik koristi za pitanje imigracije. Optužnica tereti Manaforta i Gatesa da su oprali desetke milijuna dolara u plaćanja kroz strane tvrtke i bankovne račune.

Kontakti o ‘prljavom vešu Hillary Clinton’

Manafort je bio voditelj Trumpove kampanje od ožujka do kolovoza 2016., a također je bio jedan od sudionika sastanka u lipnju, koji se održao u Trump Toweru, a na kojem je bio i odvjetnik povezan s Kremljem. Gates nikad nije ni napustio kampanju, a bio je u inauguracijskom odboru i nekoliko je puta posjetio Trumpa u Bijeloj kući.

U optužnici protiv Papadopoulosa nudi se najveći dokaz o ruskoj umiješanosti u Trumpovu kampanju. Bijela kuća će vjerojatno tvrditi da je Papadopoulos, koji se ranije ovog mjeseca izjasnio da je kriv za lažne izjave agentima FBI-ja, odigrao marginalnu ulogu u kampanji.

No u optužnici stoji: ‘Papadopolus je spriječio istragu FBI-ja o postojanju bilo kakvih veza između pojedinaca povezanih s kampanjom i naporima ruske vlade da se umiješaju u predsjedničke izbore 2016.’.

Posebno je vijeće reklo kako je Papadopoulos rekao FBI-ju da je bio u kontaktu s neimenovanim stranim profesorom koji mu je rekao da ima ‘prljavi veš’ o demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton. To je bilo u formi e-mailova, a Papadopoulus je tvrdio da su se ti kontakti dogodili prije nego što se on pridružio Trumpovoj kampanji. U optužnici pak stoji da nije kontaktirao s profesorom dok se nije pridružio Trumpovoj kampanji.

Nakon početnih izvješća koja su se pojavila u petak navečer, optužnica za Manaforta nije bila neočekivana, no predsjednik je sve ipak nazvao ‘lovom na vještice’ i rekao da ne postoji povezanost njegove kampanje s Rusijom.

Povratak na Net.hr