PAD U NASELJENA PODRUČJA

KOLIKE SU ŠANSE DA VAS RAKETA POGODI U GLAVU? Sudeći prema informacijama iz Kine – velike. Izgubili su kontrolu nad letjelicom!

Kinezi su izgubili kontrolu nad raketom ‘Dugi marš 5B’ tijekom njenog povratka na Zemlju, pa postoji mogućnst da će njeni dijelovi pasti u naseljena područja

Kinezi su prošloga četvrtka lansirali u svemir 21 tonu tešku i 30 metara dugu raketu “Dugi marš 5B”. No, tijekom njena povratka na Zemlju izgubili su kontrolu, zbog čega ona nekontrolirano pada, a postoji i opasnost da njeni ostaci padnu na naseljeno područje.

Astronom Jonathan McDowell procijenio je u svojoj izjavi za SpaceNews da bi se raketa idućih dana mogla srušiti na području koje se proteže sjeverno od New Yorka, preko Madrida i Pekinga, pa sve do južnog dijela Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu. Iako će većina rakete izgorjeti pri ulasku u atmosferu, njeni dijelovi još uvijek predstavljaju opasnost, piše Daily Mail.

“Dugi marš 5B” najveća je kineska raketa, koja trenutno služi za prijevoz dijelova buduće kineske svemirske postaje, svojevrsnog pandana Međunarodnoj svemirskoj postaji. U četvrtak je iz svemirskog centra Wenchang na tropskom otoku Hainanu ponijela besposadni modul nazvan “Nebeski sklad”, koji je jedan od tri glavna dijela buduće postaje.

No, za dovršetak cijelog projekta, bit će potrebno još desetak misija, a Kinezi su već imali problema s kontroliranim slijetanjem “Dugog marša 5B”. Naime, raketa se prije godinu dana nekontrolirano srušila u Atlantik pored Mauritanije, a njeni su dijelovi preletjeli iznad Los Angelesa i New Yorka.

 

 

Povratak na Net.hr