Pomorske napetosti

KOJA JE POZADINA VELIKE RUSKE OPERACIJE? ‘Ovo nije viđeno tamo od Hladnog rata’

Plovidba ruske sjevernomorske mornaričke grupe, koja uključuje i jedini ruski nosač zrakoplova u Sredozemno more rezultirala je nervoznim odgovorom nekih europskih država, koje su izjavile kako bi mogle poslati svoje snage da presretnu Ruse, piše RT.

OPASNA SITUACIJA U SJEVERNOM MORU: Britanci šalju brodove da presretnu ruski nosač aviona na putu za Siriju!

Svi ih prate

Tako je Nizozemska izjavila kako je spremna poslati HLMS Evertse, fregatu naoružanu navođenim projektilima da presretne rusku mornaričku grupu. Fregata bi trebala pratiti grupu dok prolazi kroz Sjeverno more, izjavio je na Twitteru Rob Verkerk, zapovjednik Nizozemske kraljevske ratne mornarice.

Verkeke je kasnije dodao kako će zajedničko zapovjedništvo Nizozemske kraljevske ratne mornarice i mornaričke komponente Belgijskih oružanih snaga poslati još i belgijsku fregatu Leopold I da se pridruži zajkedničkoj misiji.

Ruska flota koju predvodi Admiral Kuznjecov, ruski jedini nosač zrakoplova, napustila je svoju luku u Severomorsku u 15:00 po moskovskom vremenu (13:00 po srednjeeuropskom) dana 15. listopada i zaplovila prema istočnom Sredozemlju. Uz nosač u njoj su i bojni krstaš Petr Velikij, protupodmornički brod Severomorsk i još pet plovila ruske Sjeverne flote.

Flota trenutno provodi trodnevne vježbe u Sjevernom moru, 170 morskih milja (273 kilometara) od norveške obale, koje između ostaloga uključuju i letove zrakoplova s nosača. Vježbe pažljivo promatra HNoMS Fridtjof Nansen, fregata Norveške kraljevske ratne mornarice. Norveški mediji nazivaju ovu vježbu “najvećom demonstracijom ruske vojne moći” u zadnjih više godinama.

I Švedska je poslala izviđačke zrakoplove kako bi promatrala kretanje ruske flote.

Admiral Kuznecov s britanskim razaračem HMS Dragon, 2014. godineFoto: Wikipedia

Dana 15. listopada britanski su mediji javili kako je Britanska kraljevska ratna mornarica pripremila razarač HMS Duncan i fregatu HMS Richmond da presretnu ruske brodove ako se približe britanskim vodama, jer se očekuje kako je ova flota proći kroz La Manche na putu za Sredozemlje.

U međuvremenu, piše ruski medij, pokrivanje ruskih mornaričkih vježbi u britanskim medijima moglo bi se u najmanju ruku opisati kao senzacionalističko. Neki mediji čak spekuliraju kako bi brodovi mogli sudjelovati u ruskoj vojnoj operaciji u Siriji.

Rusija je “poslala cijelu svoju Sjevernu flotu, kao i većinu Baltičke flote u najvećoj misiji od kraja Hladnog rata”, javlja Reuters, citirajući neimenovanog NATO diplomata, iako Rusi tvrde kako su ovi brodovi samo dio Sjeverne flote.

Nije potvrđeno sudjelovanje u borbama u Siriji

Ruska ratna mornarica nije potvrdila nikakve borbene misije na Bliskome istoku. Flota će “osigurati mornaričku prisutnost u operativno značajnom području svjetskih mora!, glasi službena izjava Ruske mornarice, u kojoj još stoji kako će se “obratiti posebna pažnja na osiguravanje sigurnosti pomorske plovidbe i drugih pomorskih gospodarskih aktivnosti Ruske Federacije, kao i odgovoriti na nove tipove modernih prijetnji, poput piratstva i međunarodnog terorizma.”

Ova plovidba događa se u vrijeme kada u odnosi zapada i Rusije zategnuti zbog sirijske krize i situacije u Ukrajini. Očekoje se kako će ova misija trajati pet mjeseci. Admiral Kuznjecov već je ranije sudjelovao u vojnim operacijama u istočnom Sredozemlju, te je pomagao ruskim zračnim snagama u borbi protiv Islamske države, i Al Nusra fronta u Siriji.

Povratak na Net.hr