NEREALNA OČEKIVANJA

KOD KUĆE JE LJEPŠE: Tisuće razočaranih izbjeglica vraćaju se iz Europe

Razočarani uvjetima u prihvatnim centrima i kampovima diljem Europe, više od 3,5 tisuća izbjeglica iz Iraka vratilo se proteklih mjeseci u svoju domovinu, izvijestili su iz Međunarodne organizacije za migraciju (IOM).

U IOM-u kažu kako većina izbjeglica kreće put Europe s nerealnim očekivanjima.

Uglavnom se vraćaju ekonomski migranti

“Mnogi misle da ih u Europi čeka siguran i dobro plaćen posao. U stvari, dočekaju ih izbjeglički centri i netrpeljivost lokalnog stanovništva. Zbog toga se velik broj ovih ljudi odluči vratiti”, tvrde u IOM-u.

Velika većina onih koji su odlučili vratiti se, ekonomski su migranti, dok oni koji su u Europu stigli bježeći od rata i tzv. Islamske države zasad ne pomišljaju na povratak.

“Kada sam tek stigao u Finsku plakao sam od sreće. Mislio sam kako ću pronaći posao i moći nastaviti studij. No, nakon nekog vremena shvatio sam da od toga u idućem razdoblju neće biti ništa. Bio sam u kampu sa stotinama drugih, ali ipak sam se osjećao usamljeno”, rekao je za NY Times 23-godišnji Muhamed Jabiry.

U IME SIGURNOSTI: Njemačka otvorila prvo sklonište za izbjeglice homoseksualce

Nakon napada u parizu narasla netrpeljivost

Nakon terorističkih napada u Parizu, antagonizam lokalnog stanovništva spram izbjeglica naglo je porastao.

“Kada smo tek došli svi su bili nježni i uviđavni prema nama. Neki su čak dolazili u izbjeglički centar donoseći nam hranu i kolače. Nakon 13. studenoga sve se promijenilo, a osjetilo se i na djelatnicima prihvatnog centra. Jednostavno nisam više vidio perspektivu”, rekao je Jabiry.

Koliki je interes za povratak u domovinu govori i činjenica da je iračko ministarstvo za migraciju i raseljene osobe organiziralo prijevoz za one izbjeglice koji se odluče vratiti, prenosi Klix.ba.

IZBJEGLICE SE DOBROVOLJNO VRAĆAJU KUĆI: “Ne mogu ovdje izdržati više ni jedan dan”

 

Povratak na Net.hr