STRAVIČNA SMRT

KOBAN VJERSKI OBRED Djevojčica umrla nakon što 68 dana nije konzumirala ništa osim prokuhane vode

Indijska policija istražuje roditelje 13-godišnje djevojčice koja je prošlog tjedna umrla od posljedica 68-dnevnog posta, koji je dio vjerskog obreda.

Glasnogovornik policije kaže da je optužnicu protiv roditelja podigla policija jer su službe za zaštitu djece u ovom slučaju zakazale.

Policija u južnom indijskom gradu Hyderabadu istražuje je li 13-godišnja Aradhana Samdariya bila prisiljena na dvomjesečni post. Roditelji tvrde da je postila dobrovoljno jer tako nalaže religija kojoj pripadaju. Džainizam je jedna od najstarijih svjetskih religija, a datira još iz 6. stoljeća prije Krista. U svijetu trenutačno ima četiri milijuna sljedbenika, a oni se jednom godišnje podvrgavaju obredu ‘santhar’, kojem je bila podvrgnuta i umrla djevojčica.

Ovaj je slučaj u Indiji izazvao debatu o prakticiranju religija koje propisuju post. Naime, čini se da je Aradhana čak 68 dana živjela samo na prokuhanoj vodi. Samo dva dana nakon prestanka posta je kolabirala i umrla. Uzrok smrti naposljetku je bio srčani udar.

 

Roditelji Laxmi ChandManshi Samdariya mogli bi biti optuženi zbog ubojstva iz nehaja jer su zanemarivanjem djeteta uzrokovali smrt. Roditelji, inače bogati zlatari iz Hyderabada, zanijekali su da su ju prisilili na post.

‘Tražila je od nas dopuštenje da to radi. Nakon 51 dana smo joj rekli da prestane, no nije htjela odustati. Njezin je post bio dobrovoljan. Nitko je nije prisilio’, rekao je otac.

Društveni aktivisti roditelje snažno osuđuju.

‘Cijelo društvo treba biti posramljeno zbog toga što ovakva praksa još uvijek uopće postoji. Guru njezina oca rekao je da će, ako mu kći bude postila 68 dana, njegov posao biti unosan’, rekao je aktivist Achyut Rao za BBC Hindi.

Djevojčica je smjela piti samo prokuhanu vodu, u kojoj nije smjelo biti čak niti soli ili limuna.

Aktivist Rao kritizirao je obitelj i zbog toga što su na pogrebu isticali da će senjihova kći uzdići kao ‘sveto dijete’.

‘Šokantno je to da je obitelj zapravo sretna što je djevojčica umrla jer smatraju da ju je Bog odabrao’, rekao je.

Aktivisti već dugo kritizirao aspekt džainizma u kojem se vjernici odriču hrane i vode s namjerom da se ‘pripreme za smrt’.

Svoj bijes su mnogi izrazili i putem društvenih mreža.

 

Post nije rijetkost ni u drugim religijama – muslimani tijekom svetog mjeseca Ramazana ne jedu ništa do zalaska sunca. Kršćani poste tijekom korizme, a Židovi povodom Jom Kipura, dok hinduisti prakticiraju post u brojnim prigodama.

Zanimljivo je da u džainizmu stoji da trudnice ili bolesni ne moraju postiti, no ne postoji takva zabrana i za djecu.

 

 

Povratak na Net.hr