UZROK NESREĆE

KOBNI PAD AVIONA ETHIOPIAN AIRLINES: Istraga pokazala da su piloti primijenili Boeingove hitne procedure

U rušenju aviona poginulo je 157 osoba te je dovelo do prizemljenja svih Boeinga 737 MAX u svijetu

Piloti Boeinga 737 MAX Ethiopian Airlinesa koji se prošlog mjeseca srušio, prvotno su primijenili hitne procedure kompanije Boeing, no svejedno nisu uspjeli povratiti kontrolu nad zrakoplovom, objavio je Wall Street Journal (WSJ) u srijedu.

PODNESENA PRVA TUŽBA PROTIV BOEINGA: Obitelj putnika iz kobnog leta Ethiopian Airlinesa tvrdi da Boeingov sustav ima pogrešku

Upotrijebili hitne procedure

U rušenju aviona poginulo je 157 osoba te je dovelo do prizemljenja svih Boeinga 737 MAX u svijetu. Boeing je objavio smjernice za pilote oko gašenja automatskog sustava za sprečavanje gubitka uzgona uslijed smrtonosnog rušenja zrakoplova u Indoneziji prije manje od pet mjeseci.

Izvještaj WSJ-a kaže kako su piloti prvotno ugasili automatski sustav nazvan MCAS, a koji je gurao nos aviona dolje nedugo nakon što su uzletjeli iz Adis Abebe.

Pilot su tada pokušali manualno stabilizirati zrakoplov, stoji u izvješću, no kasnije su odlučili ponovno uključiti sustav, vjerojatno jer manualnim upravljanjem nisu postigli željeni rezultat.

SRUŠIO SE BOEING 737 U ETIOPIJI, NEMA PREŽIVJELIH: Među poginulima jedan Srbin: ‘Nadam se da ipak nije moj brat…’

Izvještaj nije objavljen

Ponovnim uključenjem sustava upravljanja upalio se i MCAS sustav i zrakoplov je još jednom krenuo prema tlu, navode novine. Preliminarno izviješće etiopskih istražitelja nije još objavljeno.

Glasnogovornik ministarstva prometa Etiopije, Musie Yehyies je rekao kako nisu namjeravali izvješće objaviti u srijedu. Izvješće se očekuje, u skladu sa međunarodnim zakonom, u roku 30 dana od rušenja zrakoplova.

Boeing je u ponedjeljak rekao kako planira objaviti predloženi softverski paket dodataka u MCAS sustav u “narednim tjednima”, prethodno su rekli kako će dostaviti zakrpe do prošlog tjedna.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr