IMA NADE

KLJUČNI AKTER U USPOSTAVI TRAJNOG MIRA: Kako bi Donald Trump mogao utjecati na prekid sirijskog horora?

Teško je vjerovati da je mir moguć kada svakoga dana na bojišnicama diljem Sirije stradava sve veći broj civila, mnogi su iseljeni ili su uslijed zračnih napada i bombardiranja ostali bez svojih domova. Ova neprirodna katastrofa koju je izazvao čovjek, započela je kao mirni prosvjed za demokraciju kojeg je srušila diktatorska vlast, piše CNN.

Činjenje i nečinjenje moćnih međunarodnih aktera stvorilo je u Siriji arenu za posredničke ratove kao i plodno tlo za razvoj i cvjetanje islamističkih terorističkih skupina. Ipak postoji put prema uspostavi trajnog mira, a taj je put sada, kada je za novog američkog predsjednika izabran Donald Trump, vidljiviji nego ikad prije.

Pokret ‘Sirija sutra’ zagovara drugačiju strategiju od one službene oporbe, Sirijske Nacionalne Koalicije (SNC). ‘Sirija sutra’ na čijem je čelu bivši predsjednik SNC-a, Ahmed Jarba, dijeli ciljeve SNV-a u vidu prijelaza od diktature ka pluralnom, demokratskom društvu u Siriji. Pokret Srija sutra razlikuje se od SNC-a po tome što vjeruju da se dugoročni ciljevi mogu postići samo kroz čvrste realne stavove koji se oslanjaju na geostratešku situaciju na terenu.

Propast politika

Opozicija nije uspjela formirati koherentne politike i vojne institucije te se nije uspjela odvojiti od Al Nusre.

Bashar al-Assad nije uspio nastaviti s provođenjem svoje politike već je umjesto toga odabrao diktatorsku politiku koja je dovela do brutalnog rata protiv vlastitog naroda.

Zemlje u regiji nisu uspjele uspostaviti koordiniranu strategiju za pomoć oporbi, već su umjesto toga izabrale borbu jednih protiv drugih što je dovelo do slabljenja oporbenih skupna.

Zapad još uvijek nije uspio donijeti uspješnu strategiju za postizanje demokratskih promjena u Damasku i zaštitu civila. Iran i Rusija nisu uspjeli u svojim nastojanjima da omoguće Assadu da konsolidira svoju moć nad dijelom zemlje na kojem su u tijeku borbe protiv terorista.

Nastavak Hladnog rata

Ako se uskoro na izvuku pouke iz prošlosti, budućnost će biti strašna, a kao primjer tome služi Alepo. Zapad sasvim sigurno neće riskirati pa se upustiti u rat s Rusijom zbog civila u Siriji, što će samo produžiti agoniju u Siriji koja će i dalje biti bojišnica za njihov Hladni rat.

Ovdje se ponovno nameće uloga pokreta ‘Sirija sutra’ koji vjeruje da je jedini način da se izbjegne ovakav beskonačni scenarij ratovanja, uspostava dogovora između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izbor Trumpa za predsjednika

Izbor Donalda Trumpa na čelu Amerike čini takav rasplet događaja na korak bližim, s obzirom na njegovo najavljeno približavanje Amerike Rusiji s fokusom na uništenje ISIS-a.

No sve valja uzeti s oprezom s obzirom na to da je Trump očito prihvatio lažnu propagandu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koji tvrdi da su njegove snage usmjerene samo na uništavanje samoproglašene Islamske države.

Svaka budući sporazum o Siriji mora za krajnji cilj imati zaustavljanje ratovanja, a ne samo sporazum usmjeren isključivo protiv terorizma.

Iako se konačni dogovor između dviju zaraćenih strana čini gotovo nemoguć Bijelu će kuću uskoro voditi autor knjige ‘Umijeće postizanja dogovora’ (The art of the deal) što predstavlja svojevrsnu nadu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr