KINESKO 'ORUŽJE'

KLINIČKA ISPITIVANJA POTVRDILA: Cjepivo Sinovac učinkovitije je s duljim vremenskim razmakom između dviju doza

Vremenski interval između primjene dviju doza cjepiva jedna je od gorućih tema među znanstvenicima, regulatornim tijelima i vladi, a kineska tvrtka u ponedjeljak je priopćila da su klinička ispitivanja pokazala da se njihovo cjepivo protiv koronavirusa pokazala gotovo 20 posto učinkovitije u duljem vremenskom razdoblju

Kineska tvrtka Sinovac Biotech u ponedjeljak je priopćila da su klinička ispitivanja pokazala da se njihovo cjepivo protiv Covida-19 pokazalo skoro 20 posto učinkovitije u manjoj podskupini pacijenata kod kojih je vremenski razmak između dviju primljenih doza bio dulji.

Kod 1394 pacijenata koji su doze CoronaVaca ili placeba primili u razmaku od tri tjedna učinkovitost je iznosila gotovo 70 posto, kazao je glasnogovornik kompanije. Brazilski stručnjaci su prošli tjedan objavili da učinkovitost tog cjepiva iznosi 50,4 posto, temeljeno na rezultatima na 9000 dobrovoljaca od kojih je većina primila dvije doze u razmaku od 14 dana, kako je navedeno i u protokolu kliničkih ispitivanja.

PROBLEMI ZA MODERNINO CJEPIVO: Stopirano cijepljenje nakon što je u jednoj klinici prijavljen neobično velik broj nuspojava

NORVEŠKA ISTRAŽUJE SMRTI NAKON PFIZEROVA CJEPIVA: ‘Ovo ne znači da bi mlađi i zdraviji trebali izbjegavati cijepljenje’

‘Vruća tema’ znanstvenika, regulatornih tijela i vlada

Vremenski interval između primjene dviju doza cjepiva postao je vruća tema među znanstvenicima, regulatornih tijela i vlada. Britansko regulatorno tijelo je priopćilo da je cjepivo protiv covida-19 proizvođača AstraZenece i oksfordskog sveučilišta učinkovitije s većim vremenskim razmakom između dviju doza nego što je prvotno bilo predviđano.

Ta je zemlja također odlučila produljiti vremenski interval između dviju doza Pfizer/BioNTech cjepiva, iako su se kompanije od toga ogradile, tvrdeći da u tom slučaju ne mogu jamčiti istu učinkovitost.

Sinovac tek treba objaviti globalne rezultate treće faze ispitivanja, no to je cjepivo po hitnom postupku već odobreno u nekoliko zemalja, uključujući Brazil, Indoneziju i Tursku.

NOVI PROBLEMI? Pfizer privremeno cijeloj Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv covida: ‘Povećavamo proizvodne kapacitete’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr