KAZNE DO TRI GODINE

KINA OSUDILA 10 OPTUŽENIH ZA BIJEG IZ KONG KONGA NA ZATVORSKE KAZNE: Pobjegli u druge države zbog straha od kaznenog progona prema novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti

Desetero ljudi optuženih da su pobjegli iz Hong Konga na Tajvan južnokineski sud osudio je u srijedu na zatvorske kazne do tri godine

Optuženici pripadaju skupini od 12 stanovnika Hong Konga koji su u kolovozu pokušali pobjeći gliserom na Tajvan, ali ih je uhvatila pomorska policija Shenzhena na jugu Kine.

Dvije osobe optužene za organiziranje ilegalnih prijelaza granice osuđene su na tri, odnosno dvije godine zatvora, a ostalih osam na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam mjeseci zbog ilegalnog prelaska granice, prema okružnom narodnom sudu Yantian.

Među njima je i Andy Li, istaknuti aktivist hongkonškog prodemokratskog pokreta.

Dvoje maloljetnih članova skupine, koja je poznata i pod nazivom “Hong Kong 12”, u početku nisu osuđeni, a prema izvješćima hongkonških medija, u srijedu će se vratiti u Hong Kong kako bi bili predani policiji.

ODOBRENA UPORABA JOŠ JEDNOG CJEPIVA: Cijepljenje AstraZenecinim cjepivom počinje 4. siječnja

Pokrenuta represija

Mnogobrojni hongkonški aktivisti nedavno su pobjegli na Tajvan ili u druge države zbog straha od kaznenog progona prema novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, koji je pokrenuo represiju nad demokratskom oporbom na tom teritoriju.

Članovi obitelji optuženih rekli su da im je uskraćen pristup najmilijima i da optuženi nisu mogli odabrati svoje pravno zastupanje.

Na početku suđenja u ponedjeljak, diplomati iz nekoliko zapadnih zemalja okupili su se ispred zgrade suda, ali im nije dopušten ulazak.

Kinesko donošenje zakona o nacionalnoj sigurnosti u lipnju pokrenulo je brzo gušenje demokratskih sloboda u prethodno poluautonomnom gradu. Tim se zakonom zabranjuje secesija, subverzija, terorizam i dosluh sa stranim snagama u financijskom središtu.

Devetnaestogodišnjem hongkonškom aktivistu u utorak je izrečena četveromjesečna zatvorska kazna zbog vrijeđanja kineske zastave i sudjelovanja u nedopuštenom prosvjedu prošle godine.

Povratak na Net.hr